Boza și Ilie, audiați de o comisie parlamentară

Doi directori din Complexul Energetic Oltenia au fost audiați joi de o comisie parlamentară care verifică indiciile privind manipularea pieței de energie. Este vorba de Sorin Boza și Ionel Ilie, la comisie fiind invitați șefii marilor producători de energie, ancheta vizând însă conducerea ANRE.

Comisia parlamentară de anchetă a activității ANRE, constituită la Camera Deputaților, i-a invitat joi la audieri pe conducătorii următorilor operatori: Transelectrica, Dispecerul Energetic Naţional, Transgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, OMV Petrom, Romgaz, Complexul Energetic Hunedoara, Complexul Energetic Oltenia, Elcen Bucureşti. Producătorii de energie au fost chemați la comisia condusă de social-democratul Iulian Iancu pentru a oferi informaţii legate de manipularea pieţei de energie şi de creşterea artificială a preţurilor.

Managerul CE Oltenia, Sorin Boza, a fost întrebat dacă s-a pus problema vreodată ca termocentralele să rămână fără cărbune. „Chiar dacă am mers şi cu 11 grupuri, nu s-a pus niciodată problema să rămânem fără cărbune şi DEN (Dispeceratul Energetic Naţional - n.r.) poate confirma asta. Chit că a fost foarte greu, nu am oprit niciodată niciun grup din lipsă de cărbune în ianuarie – februarie”, a răspuns directorul general, Sorin Boza.

Întrebarea a fost justificată de faptul că la începutul acestui an prețurile pe bursa de energie au explodat, după ce anumite persoane au aruncat pe piață informația că stocul de cărbune al CE Oltenia este insuficient. „La vârf de sarcină veţi putea asigura continuitatea în funcţionare?”, a întrebat deputatul Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților. „Fără nicio problemă, domnule preşedinte. Vom fi prezenţi acolo”, a răspuns Boza, însă Ionel Ilie de la Divizia Energie a adăugat: „Depinde de cât va fi cererea, domnule preşedinte. Nici acum nu putem transporta mai mult decât înainte (cărbune pe calea ferată - n.r.)”.

De altfel, Ionel Ilie a spus că problema stocurilor de cărbune la începutul lui 2016 a fost una reală. „Veneam după patru ani de preţuri foarte mici pe toate pieţele, nu aveam asigurat nici măcar 10% din cât ne trebuia să ţinem în exploatare toate grupurile energetice pe care le aveam ca să efectuăm lucrările de mentenanţă pentru a le avea disponibile la capacitate maximă. Am fost de trei ori la Ministerul Transporturilor, cu secretarul de stat de la Ministerul Energiei, să găsim modalităţi de a creşte numărul de navete care pot fi transportate pe calea ferată. A fost imposibil să găsim soluţii pentru a creşte cantitatea de cărbune astfel încât să menţinem stocul pe care îl aveam deja format în septembrie-octombrie, pentru că la producţia şi la cererea de energie care a început să fie din octombrie 2016 nu am făcut faţă să menţinem acele stocuri”, a declarat Ionel Ilie

Mariana Gheorghe, CEO şi preşedintele Directoratului OMV Petrom, a refuzat să participe, compania menționând că are disponibilitatea de a răspunde la orice întrebare în scris, datele solicitate fiind complexe și necesitând contribuţia unui număr însemnat de angajaţi cu diverse atribuţii în domeniu.

Vizualizări: 766

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: