Brâncuși, artist de top într-un sondaj Le Figaro

Sculptorul român Constantin Brâncuşi s-a clasat pe locul doi la categoria Sculptură, după Alberto Giacometti, în sondajul Le Figaro pentru stabilirea celor mai mari 40 de artişti ai erei moderne, potrivit site-ului cotidianului francez Le Figaro.

În urma sondajului, internauţii i-au ales ca fiind cei mai mari artişti ai secolului XX pe Paul Cezzane la categoria Artă modernă (24,55%), Francis Bacon la categoria Artă postbelică (20,42%), Pierre Soulages la Artă contemporană (25,6%) şi Alberto Giacometti la categoria Sculptură (35,15%).

La categoria Sculptură, Constantin Brâncuşi, care a primit 18,33% din voturi, a fost depăşit de Alberto Giacometti (35,15%). "Giacometti a fost preferat lui Brâncuşi, ceea ce dovedeşte că marele public îl preferă pe cel care a învăţat ideea sculpturii de la Brâncuşi, mai important din punct de vedere istoric. Îi înţeleg, şi eu sunt de acord", subliniază Gregoire Billault, director al departamentului contemporan al casei de licitaţii Sotheby's din Franţa.

La categoria Artă modernă, Paul Cezzane (24,55%), fondator al modernismului, s-a clasat înaintea celebrului pictor italian Pablo Picasso, aceştia fiind despărţiţi însă de puţine voturi (Picasso a obţinut 24,08% din voturi). Tot o mică diferenţă de voturi s-a înregistrat şi între primii doi clasaţi la categoria Artă postbelică, Francis Bacon (20,42%) clasându-se înaintea lui Andy Warhol (19,73%).

La categoria Artă contemporană, francezul Pierre Soulages (25,6%) s-a clasat, cu o mare diferenţă de procente, înaintea artiştilor Anselm Kiefer (8,04%) şi Damien Hirst, considerat cel mai scump artist în viaţă (5,85%).

Sondajul on-line a debutat pe site-ul cotidianului francez pe 15 iunie, iar votarea s-a încheiat pe 3 iulie. Sondajul a cuprins patru categorii, cu câte zece artişti - Artă modernă, Artă postbelică, Artă contemporană şi Sculptură. S-a înregistrat un total de 23.914 voturi, 9.864 pentru Arta modernă, 5.392 pentru Arta contemporană, 4.140 la categoria de Artă contemporană şi 4.518 pentru Sculptură.

La categoria Sculptură, Constantin Brâncuşi avea, la o zi de la lansarea sondajului, 14,43% din cele aproape 2.000 de voturi, clasându-se pe locul doi. La categoria Artă contemporană, Damien Hirst, considerat cel mai scump artist în viaţă, a concurat cu artişti precum Pierre Soulages, Lucian Freud, Claude Lévêque sau Yan Pei-Ming. Paul Cezanne, Henry Matisse, Rene Magritte, Salvador Dalli şi Pablo Picasso s-au numărat printre nominalizaţii la categoria Artă modernă, iar Andy Warhol, Francis Bacon, Jackson Pollock şi Edward Hopper au putut fi votaţi la categoria Artă postbelică.

Lista propusă de Le Figaro a reţinut 40 dintre cei mai mari artişti, aleşi datorită importanţei lor în istoria artei, luând în considerare actualitatea, popularitatea şi locul lor în cultura franceză.

Vizualizări: 110

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: