Brăţară tracică găsită în apele Blahniţei

O brăţară din bronz veche de 4.000 de ani a fost descoperită la Copăcioasa, în apele râului Blahniţa. Cel care a găsit obiectul deosebit de important pentru patrimoniul judeţului Gorj este localnicul Ion Hobeanu. Acesta a donat brăţara Muzeului Judeţean Gorj. Deşi s-au deplasat la faţa locului pentru cercetări, reprezentanţii instituţiei au găsit terenul bulversat deoarece la faţa locului se desfăşoară lucrări la o ţeavă de alimentare cu apă. Brăţara este în condiţii bune. Piesa a fost deja înregistrată şi va fi restaurată, curăţată şi expusă în cadrul secţiei de istorie şi arheologie a Muzeului Judeţean Gorj.

„Muzeul Judeţean Gorj a primit o donaţie extrem de importantă. Este vorba de o piesă care se referă la lumea tracică, ce are cel puţin 4.000 de ani, o brăţară de bronz descoperită de cetăţeanul Ion Hobeanu în zona satului Copăcioasa în umplutura unui canal. Ne-am deplasat la faţa locului şi de fapt este vorba despre aducerea de către primărie din apropierea râului Blahniţa a pietrişului pentru umplerea canalului datorită unei ţevi de apă”, spune Dumitru Hortopan, directorul muzeului.

Potrivit arheologului Gheorghe Calotoiu, brăţara de bronz de la podul Blahniţei datează din perioada bronzului timpuriu. „Prezintă ca elemente de ornament nişte puncte şi două capete ascuţite, care se găsesc în epoca bronzului. Pe teritoriul judeţului nostru este un prim obiect descoperit deosebit de însemnat. Această brăţară se află la câţiva kilometri de o altă aşezare e epoca bronzului, cultura Glina din satul Pârvuleşti, pe care o să îl cercetăm noi din punct de vedere arheologică”, menţionează Gheorghe Calotoiu. Mai mult decât atât, acesta afirmă că este o descoperire întâmplătoare ce a fost adusă pe Blahniţa din partea de nord. „Este o descoperire întâmplătoare pe valea Blahniţei, ce probabil a fost adusă din partea de nord pe acest pârâu. Reprezintă unul din obiectele importante în muzeul de istorie. Cu această brăţară vom face o serie de comunicări ştiinţifice referitoare la epoca bronzului”, spune Gheorghe Calotoiu.

Vizualizări: 148

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: