Poveştile unor gorjeni schingiuiţi pe vremea comuniştilor

Zeci de gorjeni cer statului român despăgubiri de miliarde de lei vechi. Oamenii sunt victime ale comunismului. Ei au fost închişi în lagăre, li s-au confiscat averile, au fost biciuiţi şi supuşi la tot felul de chinuri, toate acestea pentru că au fost împotriva Partidului Comunist. Anul trecut s-a dat o lege prin care toţi cei care au fost condamnaţi politic să fie despăgubiţi. Au dreptul să ceară acest lucru şi urmaşii lor. Tribunalul de la Târgu Jiu a dat sentinţa într-unul din aceste cazuri, gorjeanul Ion Moroşeanu are toate şansele să primească de la stat 12 miliarde de lei vechi.

Ion Moroşanu de 69 de ani din satul Peşteana, comuna Ciuperceni, este unul dintre zecile de gorjeni care au cerut statului roman despăgubiri pe legea 221 privind condamnările cu caracter politic înainte de ’89. La nouă ani ai săi, securiştii au venit şi i-au pus cătuşele tatălui său, Constantin Moroşanu, le-au confiscat tot ce aveau, animale, lucruri precum şi casa în care trăiau. Omul îşi aduce aminte cu groază de acele vremuri. „A fost cumplit! Atunci când securiştii au venit să-l ridice eram un copil, mama săraca era distrusă mai ales că ne-au confiscate şi tot ce aveam. Din casa pe care tatăl meu a făcut-o ne-a rămas nouă o singură cameră, în cealaltă înfiinţându-se un oficiu poştal. La şcoală am avut probleme, dascălii nu mă mai primeau la ore din cauză că tata era condamnat pentru uneltire, după un timp când a intervenit o femeie m-au lăsat să particip la ore, dar stăteam singur în ultima bancă, toţi colegii se fereau de mine. Când am vrut să dau la liceu am avut parte de aceleaşi probleme. A fost groaznic“, a spus Ion Moroşanu.

Condamnat pentru că a spus „Jos Guvernul”

Tatăl lui Ion Moroşanu, Constantin Moroşanu, a fost condamnat de două ori pe timpul comunismului, prima dată în 1950 la un an de detenţie. Tribunalul Militar Craiova a decis atunci ca el să stea după gratii pentru că a confecţionat în septembrie 1949 din lemn de plop un fel de pancartă pe care era inscripţionat mesajul „Jos Guvernul” şi mai mult, a imprimat manifeste ce le-a răspândit în cursul acelei nopţi pe şoseaua principală Peşteana –Jiu. În 1962 a urmat o altă perioadă de chin pentru Constantin Moroşanu, el a fost condamnat de acelaşi tribunal la şase ani de detenţie pentru fapte de uneltire contra ordinii sociale.

„Voi merge până la Strasbourg”

Constantin Moroşanu a decedat în anul 2005 motiv pentru care fiul său, Ion Moroşanu are tot dreptul să solicite instanţei de judecată despăgubiri. El  este conştient că banii primiţi drept despăgubire de la stat nu vor şterge acele amintiri triste, dar vrea ca nepoţii lui să aibă parte de tot ce lui i-a lipsit, o copilărie de vis. Instanţa de la Târgu Jiu i-a dat omului câştig de cauză în procesul intentat statului pentru a fi despăgubit pentru chinul prin care a trecut tatăl său. Ar trebui să  primească 12 miliarde de lei vechi însă Direcţia Finanţelor Publice a făcut recurs la Curtea de Apel Craiova. „Voi merge până la Strasbourg dacă va fi nevoie, să vadă şi cei de peste hotare ce se întâmplă la noi în România, nu mă voi da bătut”, a spus Ion Moroşanu.

Câteva case mai încolo, alt caz

Sterie Pătraşcu de 84 de ani din comuna Ciuperceni a fost şi el supus la chinuri pentru că a fost împotriva Partidului Comunist. Omul a fost închis în lagăr la Târgu Jiu timp de şase ani. „Dimineaţa ne dădeau cir, iar în restul zilei coji de pâine, asta era mâncarea noastră, nu mai ştiam nimic de familie pentru că nu aveam voie să ţinem legătura cu nimeni din afară. A fost greu am dus viaţă de canal”, a spus omul. El mai povesteşte că atunci când erau prezentaţi la instanţă erau legaţi cu lanţuri de picioare şi purtau ochelari prin care nu se vedea nimic. „Trebuia să ne ţinem de poliţist pentru că nu vedeam nimic nu ştiam unde mergem”, a adăugat acesta. Deşi are toate şansele să primească miliarde întregi de la stat omul nu a intentat niciun proces pentru că e prea bătrân să mai umble prin tribunale. „Abia pot să mă ridic din pat cum să mă duc să-i dau în judecată, nu văd să scriu, să citesc, m-au lăsat puterile”, a spus bătrânul. Cei care au avut rude de gradul II închise in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989 mai au la dispoziţie doi ani sa ceara statului despăgubiri.

La fel ca Moroşanu şi Sterie mai sunt mulţi alţi gorjeni, doar o parte dintre ei au apelat la instanţă pentru a fi despăgubiţi. „Sunt 58 de cereri înregistrate, niciunul dintre cazuri nu a fost soluţionat, se află pe rolul instanţei”

 Luminiţa Penciu, purtător de cuvânt al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Gorj

Galerie foto


Vizualizări: 111

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: