Gruescu: Satul Artanu va dispărea dacă nu stopăm alunecările

Localnicii din satul Artanu din Negomir sunt ameninţaţi de alunecările de teren ce ar putea duce la dispariţia întregului sat. Afirmaţia este făcută chiar de primarul din Negomir, Ion Gruescu. Acesta va avea o întâlnire cu ministrul mediului pentru a încerca să facă rost de fonduri.

 Localnicii din Negomir se confruntă frecvent cu alunecări de teren care le pun gospodăriile în pericol. Pământul a luat-o la vale pe drumul ce leagă Negomir de Bolboşi însă cu un dig de sprijin problema a fost soluţionată. Lucrurile par să mai grave în cazul satului Artanu, unde zece familii rămân fără casă dacă mai fuge pământul. Săptămâna viitoare va avea o întâlnire cu Ministrul Mediului pentru a face rost de fonduri pentru stoparea alunecărilor de teren din satul Artanu care pun în pericol peste 10 gospodării.

Are nevoie de 14 miliarde

Alunecările de teren care s-au produs în această primăvară în Negomir l-au determinat pe primarul din comuna să ia măsuri. În prima fază, Ion Gruescu a alocat aproximativ 600 de milioane de lei vechi pentru construirea unui dig de sprijin pe drumul ce leagă comuna Negomir de Bolboşi. S-a luat această decizie pentru că duminica acest drum este foarte circulat şi dacă nu se intervenea la timp exista posibilitatea să devină impracticabil. „Au fost alunecări de teren în primăvară, iar pământul în această zonă este într-o continuă mişcare. Am intervenit  pe Drumul Comunal 70 în satul Condeieşti, drum care leagă Negomirul de Bolboşi pentru că au fost alunecări de teren şi drumul se putea rupe. Acest tronson este foarte solicitata mai ales duminica pentru că oamenii se duc la târg la Bolboşi. Am făcut un zid de sprijin care a costat aproximativ 600 de milioane de lei vechi”, a spus primarul.

O altă alunecare de teren pune în pericol aproximativ 10 gospodării din satul Artanu. Aici investiţia pentru stoparea acestui fenomen se ridică la aproximativ 14 miliarde de lei vechi, însă primarul din Negomir susţine că nu are banii necesari. Săptămâna viitoare Ion Gruescu va avea o întâlnire cu Ministerul Mediului pentru a face rost de fonduri. „Nu stăm bine cu banii. Dacă alunecarea de teren din Condeieşti am stopat-o, aici pământul este mereu în mişcare. Pentru a stopa alunecările în zona asta e avem nevoie de 14 miliarde bani pe care nu-i avem. Am luat legătura cu domnul Severus Militaru căruia vreau să-i mulţumesc pentru că mi-a aranjat o Întâlnire cu Ministrul Mediului. Voi merge acolo să-i prezint situaţia, poate reuşesc să fac rost de fonduri. Aici trebuie să intervin în această vară cel târziu în toamnă, pentru că dacă încep ploile sau ninsorile, pământul va pleca. Aproximativ 10 gospodării vor dispărea dacă se va produce o astfel de tragedie. Satul Artanu va dispărea”, a mai spus primarul. Pe raza comunei Negomir există în continuare riscul ca terenul să alunece la fiecare ploaie mai puternică

Vizualizări: 119

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: