Brozbă cere demisia directorilor Gârbaciu, Porumbel şi Cepoi

Dorin Brozbă, „principalul artizan al reabilitării memoriei Mariei Lătăreţu din ultimii opt ani”, aşa cum se autodenumeşte, cere preşedintelui Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, să îi schimbe din funcţii pe Gheorghe Porumbel, directorul Ansamblului Artistic ,,Doina Gorjului”, Viorel Gârbaciu, directorul  Şcolii Populare de Artă, şi pe directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Gorj, Ion Cepoi. Cei trei directori, consideră acesta, sunt vinovaţii principali pentru eşecul de neiertat de la  Festivalul „Maria Lătăreţu”, crede acesta. „Festivalul a beneficiat de cea mai slabă organizare din istoria sa de 32 de ani, iar imaginea Mariei Lătăreţu şi a gorjenilor a fost întinată grav pentru multă vreme”, consideră publicistul Dorin Brozbă.

Într-un comunicat de presă trimis la redacţie, Dorin Brozbă oferă o serie de precizări care l-au determinat să ceară demisia „vinovaţilor principali pentru acest eşec de neiertat”. În primul rând Dorin Brozbă aminteşte de spectacolele din acest an, realizate din banii proprii, de la Chişinău, Republica Moldova, de la Bălceşti, culminând cu spectacolul omagial de pe scena din Româneştii Botoşanilor. „Pe lângă faptul că instituțiile de cultură ale județului, respectiv Ansamblul Artistic ,,Doina Gorjului”, SPA Târgu-Jiu  sau CJCPCT Gorj nu au realizat nici măcar un eveniment în memoria artistei şi nu au contribuit nici măcar cu un leu la sprijinirea la ceea ce am făcut eu de unul singur, domnii lor conducători mi-au privit acțiunile cu ostilitate, culminând cu decizia halucinantă a  directorului Viorel Gârbaciu şi a profesoarei Camelia Argint care le-au interzis valoroaselor Diana Istudor și Luiza Ciudin să meargă alături de celilalți copii în turneul artistic din Româneștii Botoşanilor”, se arată în comunicatul de presă.  Considerând că festivalul a beneficiat de cea mai slabă organizare din istoria sa de 32 de ani, iar imaginea Mariei Lătăreţu şi a gorjenilor a fost întinată grav pentru multă vreme, publicistul gorjean solicită conducerii CJ Gorj să îi schimbe pe cei directori din funcţii şi să promoveze pe aceste importante funcţii oameni tineri,de 25-35 de ani, deştepţi, dinamici şi cu multă dorinţă de performanţă.

Cei trei directori „se lucrează la greu”

De episodul cu televiziunea ETNO, Dorin Brozbă îi învinovăţeşte tot pe cei trei directori, despre care spune că de mai mulţi ani „se lucrează la greu” „Pot să afirm, fără teama de a greşi, că nu bucureştenii şi Adriana Bahmuţeanu au fost de vină, ci chiar directorii celor trei instituţii de cultură subordonate Consiliului Judeţean care de mai mulţi ani ,,se lucrează” la greu unul pe celălalt, pentru a ieşi oarecum în evidenţă. Din păcate, buboiul acestor  vechi răfuieli s-a spart exact când nu trebuia, răpindu-le bucuria unor copii să cânte într-un spectacol televizat pentru care s-au pregătit săptămâni întregi”, se arată în comunicatul trimis de publicistul Dorin Brozbă. Tot acesta menţionează că un program-desfăşurător s-a trimis televiziunii la capitală, iar altul a fost scos din sertare când s-a trecut la treabă, pe scenă. „În plus, aceşti domni directori trebuiau să ştie bine legile statului  român, care le interzic minorilor să fie pe posturile de televiziune, după ora 22.00”, menţionează publicistul gorjean.

Reacţii

Ion Cepoi, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea
Culturii Tradiţionale Gorj nu a putut fi contactat telefonic pentru a oferi un punct de vedere, iar Viorel Gârbaciu, directorul Şcolii Populare de Artă din Târgu Jiu nu a dorit să comenteze pentru că va susţine în după-amiaza acestei zile o conferinţă de presă.

Directorul Ansamblului Artistic „Doina Gorjului” a dat un punct de vedere. „El cere, dar nu ne pune el în funcţie şi nici nu ne revocă“. Porumbel a explicat şi problema cărţilor. „Vis a vis de refuzul de a-i cumpăra cărţile vreau să spun că a făcut un pachet cu tot ce a realizat în legătură cu Maria Lătăreţu, cărţi, filme, poze, pe care cerea 90 lei. Mi-a cerut pe cărţi bani mulţi. Se propunea a se da acest pachet participanţilor la festival, concurenţilor, cât şi celor participanţi la simpozionul închinat Mariei Lătăreţu. O sută de pachete însemna în bani vechi 90 de milioane lei. E foarte adevărat că mi-a trimis o adresă prin care ne face o ofertă, iar eu am pus-o în discuţie la întâlnirea celor trei directori cu reprezentanţii Consiliului Judeţean Gorj şi s-a constatat că nu sunt bani. Eu nu spun că nu e bine ce face, dar să se hotărască, o face pentru bani sau pentru artă-”, spune Porumbel.

REFUZ

Mai mult de atât, Dorin Brozbă aminteşte de cele două cărţi pregătite cu ocazia centenarului de editura sa, dar şi de cele două filme şi albumul muzical cu 20 de cântece foarte cunoscute ale Mariei propuse pentru introducerea lor în programul manifestărilor. „Conducătorii de astăzi ai culturii gorjene au afirmat că nu-i interesează astfel de lucrări și că nu au bani pentru așa ceva, deși bugetul acordat manifestării a fost generos pentru alte năzbâtii”.

Vis-a-vis de ce s-a întâmplat la festival, părerea mea este că Bahmuţeanu şi Roxana Vaşniuc le-au surclasat pe Zăvorance.

Gheorghe Porumbel

Vizualizări: 180

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: