Solista Teatrului de Balet din Constanța predă la ”Gheorghe Magheru”

A venit de la Teatrul Național de Operă și Balet din Constanța pentru a preda cursuri de dans elevilor de la Colegiul Tehnic ”Gheorghe Magheru” din Târgu Jiu. Este vorba despre solista Liliana Tăbuș, care, după aproape 30 de ani de activitate pe scena Teatrului ”Oleg Danovski” s-a retras la pensie în orașul în care a făcut primi pași de dans. Conducerea liceului spune că a introdus cursuri de dans în activitățile elevilor pentru a preveni absenteismul școlar.

Elevii înscriși la Colegiul Tehnic ”Gheorghe Magheru” au un motiv serios să vină la școală, și asta pentru că de câteva zile la ei în liceu se țin cursuri de dans. Acestea sunt oferite de cunoscuta solistă a Teatrului Național de Operă și Balet ”Oleg Danovski” din Constanța, Liliana Tăbuș, care a ieșit în urmă cu doi ani la pensie. ”Se învață alfabetul dansurilor. Dansul clasic, pozițiile picioarelor și astfel învățăm să dansăm cu mâinile și picioarele”, spune Liliana Tăbuș. Artista a fost de mic atrasă de opera lui Brâncuși și își propune să realizeze o serie de spectacole inspirate din operele marelui sculptor. ”De mic copil am fost atrasă de opera lui Brâncuși. Am plecat din Constanța pentru a deschide un curs în orașul în care am făcut primii pași de dans și pentru a realiza spectacole inspirate după Brâncuși. Spectacolele vor avea loc în jurul operelor lui Constantin Brâncuși și vom folosi scene vii”, mai menționează solista.

Parteneriat cu Școala Populară

”Cursul se ține în parteneriat cu Școala Populară de Artă din Târgu Jiu și este dedicat copiilor ce au aptitudini pentru dans, dar în special celor care au părinți plecați în străinătate sau provin din familii monoparentale. Cursul se va adresa unui număr de 24 de elevi, 12 elevi și 12 fete”, spune Marius Buzera, directorul unități. Cursurile se vor derula pe parcursul unui an, urmând ca cu ocazia zilelor liceului să fie pus în scenă un spectacol tematic. ”Ideea cu acest curs, alături de alte activități precum cercuri literare, de informatică sau pictură religioasă, au scopul de aține elevii cât mai mult în spațiul școlii, reducerea absenteismului și a abandonului școlar”, mai menționează Marius Buzera.

ȘANSĂ

Sidonia Ștefan este în clasa a IX-a și provine din comuna gorjeană Bărbătești. În școala generală a urmat cursuri de samba, iar orele oferite gratis de conducerea liceului îi vor da posibilitatea să învețe dansuri noi. ”Vreau să învăț cât mai multe dansuri, de la cele orientale la tango și vals”, menționează Sidonia.

Vizualizări: 203

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: