BRUA le răscoleşte grădinile, sătenii merg la instanţă. „Sunt prea mici despăgubirile”

Supărare mare în rândul localnicilor din comuna gorjeană Schela, ale căror terenuri vor fi afectate de lucrările de introducere a gazoductului BRUA. Oamenii vor să oprească investiţia în instanţă. Sute de proprietari vor trebui despăgubiţi, iar oamenii spun că li se oferă prea puţini bani pentru deranjul pe care vor trebui să îl suporte.

Conducta BRUA, Bulgaria-România-Ungaria-Austria, va trece pe proprietăţile cetăţenilor din două sate ale comunei Schela. Societatea care se va ocupa de execuţia lucrărilor a ajuns în zonă şi se pregăteşte de demararea investiţiei. Numai că proprietarii nu vor să le permită accesul pe terenurile lor şi sunt hotărâţi să stopeze investiţia pe calea instanţei. „Lumea e nemulţumită. Cei cu BRUA intră pe unde vor. Oamenii sunt nemulţumiţi că intră abuziv pe pământurile lor, că nu îi despăgubesc cum trebuie. Sunt prea mici despăgubirile. Nu s-au înţeles. Lucrările nu au început, acum cară la ţeavă, la organizarea de şantier. Sunt mulţi proprietari la noi, trece conducta prin două sate, Arsuri şi Schela. Trece prin grădinile oamenilor. Oamenii vor să obţină ordonanţă preşedinţială de sistare a lucrărilor şi să meargă mai departe”, a declarat Aristide Şerbănescu, primarul comunei Schela.

Secţiunea română a proiectului BRUA este dezvoltată şi implementată de Transgaz. În medie, suma propusă drept despăgubiri este de până la 50 de bani pe metru pătrat. Procesul de construcţie propriu-zis al conductei presupune înfiinţarea unui culoar de lucru în interiorul căruia utilajele vor săpa şanţul în care va fi plasată conducta. Apoi, conducta va fi montată, după care vor avea loc lucrările de restaurare a terenului.

Traseul conductei trece prin partea de sud şi sud-vest a României, traversând 79 de unităţi administrativ-teritoriale din cadrul a 11 judeţe.

DISCUŢII

O şedinţă va avea loc vineri, 16 noiembrie, de la ora 9.30, la sala B a Prefecturii Gorj. La discuţii vor lua parte investitorii, constructorul, autorităţile judeţene şi primarii din zonele prin care va trece gazoductul BRUA.

Vizualizări: 3,613

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: