Budăi a promis proiectul pentru pensionarea minerilor în 3 săptămâni. Unde e?

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a promis pe 10 iulie la Târgu Jiu că în cel mult trei săptămâni va prezenta proiectul modificat al legii în baza căreia minerii și energeticienii să se poată pensiona mai devreme. Cele trei săptămâni se împlinesc marți, dar liderii sindicali nu se așteaptă să îl vadă, mai ales că parlamentarii sunt în vacanță.

Manu Tomescu, unul din liderii Sindicatului Energia Rovinari, este sceptic cu privire la acest termen. “Dacă e să ne raportăm la tot acest timp care a trecut în defavoarea noastră, timp în care noi am fost discriminați, aș spune că nu mai am încredere. Speranța noastră se pune în parlamentarii de Gorj care au propus aceste modificări. Să vedem dacă au puterea să se impună în Parlament, pentru că au promis acest lucru”, a spus Tomescu la Gorj TV.

Proiectul de lege a fost inițiat de parlamentarii PSD de Gorj Mihai Weber, Florin Cârciumaru și Scarlat Iriza. A trecut de Senat pe 1 aprilie, dar la Camera Deputaților s-a împotmolit. Mai mult, premierul Dăncilă a dat aviz nefavorabil, iar Budăi a explicat de ce. Potrivit proiectului, cei care lucrează în condiții deosebite ar trebui să beneficieze de o reducere de patru luni a vârstei de pensionare începând cu primul an lucrat. Potrivit legislației în vigoare, în prezent reducerea este de trei luni pentru fiecare an lucrat, dar numai pentru cei care au cel puțin șase ani lucrați în condiții deosebite. Budăi a propus ca și în noua lege să fie reducerea vârstei de pensionare doar pentru cei care au cel puțin patru ani lucrați în condiții deosebite.

Budăi nu a fost de acord nici cu propunerea din lege potrivit căreia să fie asimilate condițiile de muncă deosebite acolo unde sunt locuri de muncă similare, cerând să fie făcute măsurători ale noxelor în fiecare loc în parte.

Proiectul modificat de Budăi ar trebui să fie prezentat marți, când se împlinesc cele trei săptămâni. Manu Tomescu avertizează asupra faptului că tensiunea în rândul salariaților Complexului Energetic Oltenia este mare. “Răbdarea noastră a cam ajuns la limită. Ați văzut ce s-a întâmplat iarna trecută, oamenii nu mai au răbdare. Există o stare de tensiune în rândul minerilor și energeticienilor din această companie, pentru că văd și ei zi de zi cum alte categorii sociale care au slujbe mult mai ușoare beneficiază de pensionare mai devreme”, a spus Tomescu.

Vizualizări: 3,127

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: