Budăi i-a mai mințit o dată pe mineri și energeticieni

Minciuni cu repetiție ale ministrului Muncii, Marius Budăi. Acum mai bine de două luni făcea promisiuni la Târgu Jiu legate de pensiile minerilor și energeticienilor și a dat un termen de trei săptămâni. Apoi a mai cerut un termen de trei săptămâni, dar au mai trecut încă trei și nu s-a întâmplat nimic.

Ministrul Muncii a fost la Târgu Jiu pe 10 iulie, unde a discutat cu liderii sindicali din Complexul Energetic Oltenia pe marginea proiectului de lege aflat la Camera Deputaților, prin care ar putea fi redusă vârsta de pensionare a celor care lucrează în condiții deosebite, în această situație fiind și opt mii de mineri și energeticieni din Gorj.

Proiectul a fost inițiat de parlamentarii PSD din Gorj, a trecut rapid prin Senat, că se apropia campania pentru alegerile europarlamentare, după care s-a blocat la Camera Deputaților. Mai mult, premierul Viorica Dăncilă a dat aviz negativ pe proiectul de lege, deși atunci când a fost în campanie la Rovinari promisese că îl susține.

Ei bine, ministrul Budăi a fost în iulie la Târgu Jiu, pentru a spune că trebuie să modifice puțin proiectul de lege. A promis că o face în trei săptămâni, deși era o treabă de zece minute. Potrivit proiectului, cei care lucrează în condiții deosebite ar trebui să beneficieze de o reducere de patru luni a vârstei de pensionare începând cu primul an lucrat. Potrivit legislației în vigoare, în prezent reducerea este de trei luni pentru fiecare an lucrat, dar numai pentru cei care au cel puțin șase ani lucrați în condiții deosebite. Budăi a propus ca și în noua lege să fie reducerea vârstei de pensionare doar pentru cei care au cel puțin patru ani lucrați în condiții deosebite.

Marius Budăi nu a fost de acord nici cu prevederea potrivit căreia să fie asimilate condițiile de muncă deosebite acolo unde sunt locuri de muncă similare, așa cum prevede proiectul inițiat de parlamentarii PSD Gorj și care nu este susținut de guvern în formula actuală. 

Cu alte cuvinte, modificările sunt simplu de făcut. Cu toate acestea, Budăi nu a depus proiectul revizuit în trei săptămâni, așa cum a promis. Președintele Sindicatului Liber de la Cariera Roșiuța, Nelu Roșca, spunea la începutul lunii august că ministrul a mai cerut trei săptămâni. Ei bine, au trecut și acelea, dar pe site-ul Camerei Deputaților nu a apărut proiectul modificat.

Manu Tomescu, vicepreședinte la Sindicatul Energia Rovinari, nu înțelege cum de pot politicienii să mintă atât: “Am văzut că înainte de vacanța parlamentară am luat niște frâne de la prim-ministru și de la ministrul Muncii, care a spus că trebuie să revizuiască proiectul. Nu a mai venit nici acum. Cât să mai așteptăm? Cât mai putem noi să mai așteptăm? Oare oamenii ăștia nu se întreabă dacă este normal să îi prostească pe oamenii ăștia luni de zile, ani, zeci de ani?”.

Vizualizări: 2,835

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: