BUGET: Cu ce au rămas sindicatele, ce primeşte Patromin!

Sindicatele conduse de Marin Condescu au pierdut miliardele ce veneau de la Complexul Energetic Oltenia prin cota de 6,5-7,4 la mie din fondul de salarii, însă nu se ştie dacă de acelaşi tratament are parte şi Asociaţia Profesională Patronală Minieră - Patromin, condusă de Gavril Baican. Patromin primeşte cam 80.000 de lei pe an de la complex, a spus Baican.

Liderii de sindicat nu au mai rămas cu multe facilităţi, judecând după prevederile noului Contract Colectiv de Muncă (CCM) aflat spre avizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj. Mai mult, sindicaliştii care sunt inspectori sociali au un salariu asigurat, însă liderii ieşiţi din producţie sunt plătiţi de sindicate. Dar, în timp ce sindicatele au pierdut cota de finanţare, Patromin ar putea să primească în continuare. Dar pentru ce?, se întreabă unii lideri de sindicat.

38 de lideri plătiţi de companie, Condescu de sindicate

Secţiunea 5 din Contractul Colectiv de Muncă pune la punct obligaţiile şi drepturile sindicatelor ca organizaţii profesionale ale salariaţilor.

Administraţia CEO va asigura organizaţiilor reprezentative spaţiul din proprietatea societăţii, mobilier, aparatură, telefon, fax, copiator, tehnică de calcul. În continuare, deplasarea salariaţilor cu responsabilităţi in domeniul protecţiei sociale va fi decontată de către administraţie. Un alt articol spune că: „Nu vor fi asigurate mijloace de transport la acţiuni cu caracter revendicativ“.

Sindicaliştii salariaţilor din Complexul Energetic Oltenia pot beneficia de până la 5 zile libere plătite pe lună pentru desfăşurarea activităţilor sindicale, iar numărul total de zile libere plătite este de 20 zile medie lunară/500 salariaţi calculat proporţional cu numărul de salariaţi programat pentru fiecare subunitate.

În Complexul Energetic Oltenia există un număr de 38 de inspectori sociali, care sunt puşi în funcţie de administraţie, la propunerea sindicatelor, şi care sunt plătiţi de companie. Articolul 30 din CCM spune că retragerea avizului organizaţiei sindicale care l-a desemnat obligă Complexul Energetic Oltenia la schimbarea din funcţie a persoanei numite.

Dar, mai sunt şi alţi lideri din Federaţia Naţională Mine Energie care îşi primesc leafa de la sindicat, din cotizaţiile membrilor. Printre aceştia se numără şi Constantin Mitrescu, Gheorghe Etăgan, Viorel Temelescu şi chiar şeful federaţiei, Marin Condescu.

CEO finanţează şi Patromin

Dacă CEO a tăiat finanţarea sindicatelor conduse de Marin Condescu, directorul patronatelor din minerit, Gavril Baican, nu a aflat dacă va mai primi sau nu bani de la companie. Baican a declarat pentru Pandurul că sumele primite de Patromin nu se compară cu cele date sindicatelor.

Mai mult, acesta spune că Patromin plăteşte o cotizaţie foarte mare la Asociaţia Producătorilor de Cărbune din Europa, iar aderarea la această organizaţie este importantă. „În martie va avea loc Adunarea Generală şi atunci se va stabili dacă vom mai primi sau nu. Dar, să ştiţi că sumele nu se compară, sumele pentru Patromin sunt minore. Patromin este asociat la Eurocoal, o asociaţie a producătorilor de cărbune, unde se plătesc taxe foarte mari. Deci, aceşti bani nu sunt numai pentru întreţinere“, a spus Baican. Mai mult, acesta a menţionat că pe anul viitor CEO a dat 80.000 de lei. „Dacă Complexul va decide să nu mai dea bani, nu mai dă şi gata. Nu este nicio problemă. Aici sunt patru angajaţi, cu salarii modeste, trăim de pe o zi pe alta“, a mai declarat Baican.

FIRME

Sindicatele care înfiinţează şi/sau administrează, în condiţiile legii şi în interesele membrilor lor, unităţi economice, sociale, culturale, sportive, etc., vor putea folosi cu titlu gratuit sau oneros, conform legii, spaţii, dotări, mijloace fixe, în funcţie de posibilităţile subunităţilor şi dacă aceste bunuri sunt disponibile. Administraţia va sprijini în acest mod, numai înfiinţarea unor unităţi care, prin activitatea lor, vin în ajutorul salariaţilor.

Vizualizări: 164

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: