Bugete reduse la primării din cauza CE Oltenia

Primarii din localităţile miniere se plâng că bugetele locale au scăzut proporţional cu activitatea Complexului Energetic Oltenia. Primăriile sunt alimentate atât cu impozite pe clădiri şi terenuri, cât şi pe veniturile salariaţilor, care au fost mai mici după tăierea a zeci de drepturi pe care le aveau minerii şi energeticienii acum doi ani. Mai mult, ca să cumpere tăcerea preşedintelui PSD Gorj, directorul Ciurel a transferat sute de salariaţi în oraşul unde Cârciumaru este primar, astfel că Târgu Jiul primeşte din banii pierduţi la Turceni, Rovinari sau Motru.

La Motru, primarul Dorin Hanu, estimează pierderi de peste 1,2 milioane de lei anul acesta la bugetul local. Vor sau nu, autorităţile locale sunt direct influenţate de modul în care evoluează complexul, asta pentru că activitatea principală în zonă este mineritul şi multe societăţi au o legătură directă cu Complexul Energetic Oltenia. „Mi s-au diminuat extraordinar de mult veniturile. Pe primele 5 luni ale acestui an am 500 de mii mai puţin la încasări faţă de anul trecut, cotele defalcate pe salarii. Au scăzut numărul de angajaţi în Motru, prin disponibilizări, prin plecări, mineritul a avut perioada asta de şomaj tehnic, care mi-a diminuat foarte mult veniturile. S-au închis carierele private, se va închide şi unitatea de subteran. Anul trecut luam lunar 1,2-1,3 milioane. Acum iau cu 100 de mii mai puţin. Pentru mine contează foarte mult. Am credite luate pentru cofinanţări, am de finalizat proiectele pe bugetul local şi cheltuielile curente. De la 1 iulie cresc salariile şi noi suportăm această creştere. Noi ne-am fundamentat pe veniturile de anul trecut”, a declarat Dorin Hanu, primarul municipiului Motru.

Pierdere majoră la Turceni

Şi la Turceni se înregistrează o scădere a veniturilor la bugetul local, mult mai mare decât la Motru, spun autorităţile. „Dacă compar cu anul 2012, la noi sunt pierderi lunare de 450 mii lei. Este foarte mult, din păcate. Cei de la CEO au făcut această restructurare, reduceri de salarii, cred. Nu s-au mai dat prime. Pierdem undeva la 5 milioane pe an. Înainte încasam în jur de 1,5 milioane lunar, iar acum primim vreo 600-650 de mii. Au fost şi disponibilizări, avem problema asta cu şomajul care este în toată ţara”, a comentat Dumitru Gâlceavă, primarul oraşului Turceni.

Şi la Rovinari situaţia este cam aceeaşi. „Nu am de unde  să văd dacă CEO e cel care stă la baza scăderii drastice. Primesc impozite şi taxe de la bugetul centralizat. Ce pot să spun este că şi la Rovinari au scăzut cu cel puţin 400 de mii, au fost multe societăţi care au intrat în faliment, întreaga economie merge prost”, a precizat Constantin Podaru, administratorul public al oraşului Rovinari.

CÂŞTIG

Cel mai câştigat de pe urma reorganizării personalului TESA din CE Oltenia este municipiul Târgu Jiu. Asta pentru că, în loc să se piardă din personalul complexului, aici a fost suplimentat cu cei veniţi din teritoriu. Ba mai mult, şomajul tehnic nu s-a aplicat şi pentru personalul din structurile centrale, ci doar pentru cei din producţie.

Vizualizări: 155

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: