Bunoaica sesizează ITM Gorj pentru plățile compensatorii

Președintele Sindicatului Solidaritatea 2013, Nicu Bunoaica, a anunțat că va sesiza Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj, considerând că în mod incorect Complexul Energetic Oltenia vrea să dea doar patru salarii compensatorii celor 200 de angajați care vor fi concediați în iulie.

Bunoaica susține că patru salarii compensatorii se dau, potrivit CCM, atunci când angajații pleacă la cerere. Câtă vreme Complexul Energetic Oltenia a pus în notificarea către sindicate criterii de concediere, trebuie să dea 16 salarii, spune Bunoaica, acesta fiind obiectul sesizării la ITM Gorj.

În notificare se face referire și la criteriile de disponibilizare. “În vederea aplicării programului de concediere colectivă se vor avea în vedere, după reducerea posturilor vacante, în ordinea de mai jos, următoarele măsuri: a) încetarea contractelor de muncă ale salariaților care la evaluarea anuală au obținut calificativul nesatisfăcător; b) încetarea contractelor de muncă ale salariaților care sunt angajați cu contract individual de muncă și la alți agenți economici; c) alte măsuri convenite între părțile semnatare ale prezentului contract colectiv de muncă”, se arată în notificare.

De asemenea, acolo unde și soțul, și soția îndeplinesc condițiile de concediere, va pleca numai unul, cel cu venitul cel mai mic sau la alegerea acestora. Va fi evitată concedierea persoanelor cu copii mici în întreținere.

Un alt lider sindical, Manu Tomescu de la Termocentrala Rovinari, a spus că nu crede că fie cazuri de colegi cu calificativul neatisfăcător pe fișa de evaluare. Acesta spune că ar fi de acord cu 16 salarii compensatorii pentru salariații care sunt bolnavi, dar nu pentru cei care sunt tineri și vor să plece la alte locuri de muncă, pentru că societatea nu-și poate permite un astfel de efort financiar.

Vizualizări: 3,109

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: