Burlan: Costul este în jur de 510 de lei/MW

Managerul Complexului Energetic Oltenia a spus că pe Piața Zilei Următoare prețurile sunt în continuare foarte bune pentru cei care vând. Asta înseamnă 700-800 de lei/MW, uneori chiar și o mie, adică de trei ori mai mult decât tarifele din contractele bilaterale. “Dacă luăm în calcul certificatul de CO2 la 60 de euro, costul de producție este în jur de 510 de lei/MW. Din păcate nu toată energia se vinde la aceste prețuri de pe PZU”, a spus Burlan la Tele3. Cam 20% din producție se vinde pe PZU, restul pe contracte bilaterale, unde tarifele nu acoperă și costul certificatelor.

Burlan a comentat și spunele ministrului de Finanțe, Dan Vîlceanu, că societatea ar putea termina anul pe profit. “Nu poate să ajungă pe plus. Dacă am da jos certificatele de CO2, compania ar fi pe plus. Dacă planul de restructurare va fi aprobat, atunci acel împrumut va fi internalizat ca ajutor de stat și atunci va fi un profit financiar”, a explicat Burlan.

Creșterea prețului la energie este o situație întâlnită la nivel europeană, criza pornind de fapt de la creșterea prețului la gaze naturale. “În Marea Britanie a fost 200 de lire strerline megawattul”, a spus Burlan.

Dacă CEO nu ar produce energie, pe piață ar fi un minus de 20% care nu ar putea fi acoperit din import.

Vizualizări: 2,886

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: