Când crede Burlan că va mai ieși CE Oltenia pe profit

Planul de restructurare e colacul de salvare al Complexului Energetic Oltenia. Reafirmă acest lucru și Daniel Burlan, managerul companiei, care crede că societatea nu poate să mai înregistreze profit decât din 2026 încolo. Până atunci, certificatele de dioxid de carbon costă prea mult pentru ca societatea să mai iasă „pe plus”.

Cu sute de milioane de lei pierderi suferite în fiecare an, compania energetică ar putea înregistra primul profit abia peste cinci ani. Atât durează până se va implementa planul de reorganizare, așa că abia în 2026 speră și oficialii companiei să vadă alte cifre la final de an.

Daniel Burlan, managerul companiei, a explicat de ce a fost imposibil un profit în ultimii ani: „În perioada 2021 – 2025, nu aveam cum să avem profit fiindcă acesta e motivul pentru care am luat acest termen. Compania nu poate să fie pe profit cu capacități doar pe cărbune, având în vedere că prețul certificatelor este la 42 de euro. Astăzi, energia era undeva la 49 de euro, în România, în Europa 50-51, certificatul 42. Nu ai cum să fii rentabil la un astfel de nivel al prețului certificatelor de CO2”.

Abia după restructurare, compania energetică va putea deveni profitabilă, este speranța lui Burlan. „Nu aveam cum să avem profit într-o astfel de structură, doar cu capacități pe cărbune. Restabilirea viabilității, după 2025, este demonstrată. Din 2026, când se pun în funcțiune capacitățile din parcurile fotovoltaice și pe gaz, societatea demonstrează viabilitatea”, a mai spus Burlan, la Gorj TV.

În 2020, compania a înregistrat cele mai mari pierderi din ultimii ani. Peste un miliard de lei.

Vizualizări: 3,212

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: