Burlan promite capacități pe cărbune până în 2030

Energia produsă pe bază de cărbune nu va dispărea în patru ani. Complexul Energetic Oltenia va mai avea capacități pe cărbune și în 2030. O spune managerul companiei, Daniel Burlan. El a mai transmis că planul de restructurare aprobat de Comisia Europeană va fi făcut public în curând în forma adoptată la Bruxelles. În plus, a mai anunțat Burlan, nici carierele de la Lupoaia ori Husnicioara nu își vor închide porțile anul acesta.

Președintele Directoratului companiei, Daniel Burlan, a transmis că energia pe cărbune nu va dispărea prea curând. În planul de restructurare aprobat, în această lună, de Comisia Europeană, ar mai fi prevăzute capacități de producție pe bază de cărbune cel puțin până în 2030.

“Planul de restructurare conține păstrarea de capacități până în 2030 cel puțin. Planul este pe perioada 2021 – 2026, cu perspectiva anului 2030, an în care sunt identificate capacități de producere a energiei pe bază de cărbune. Ministerul Energiei lucrează la o lege a phase out-ului a cărbunelui. Aceasta va fi dezbătută în Parlament și vom avea date certe cu privire la înlocuirea în totalitate a energiei pe bază de cărbune”, a declarat Daniel Burlan, la Radio Infinit.

Vor mai fi păstrate, potrivit programului de restructurare trei grupuri de cărbune. Nici carierele Lupoaia și Husnicioara nu se vor mai închide anul acesta, ci la anul. Și nu brusc. „Planul înseamnă menținerea a trei grupuri de cărbune: două la Rovinari și unul la Turceni. Nu se vor închide Lupoaia și Husnicioara anul acesta. Sunt programate cu închidere din 2023, dar procesul de închidere a unei cariere nu înseamnă oprirea bruscă a lucrărilor în carieră. Conține niște excavări, modelarea acelor cariere astfel încât să aibă un impact de mediu cât mai mic”, a mai explicat Daniel Burlan.

În final, Burlan a anunțat că planul va fi făcut public, în curând. „Planul conține niște elemente confidențiale, care țin de politica financiară a societății, de politica de vânzare a energiei a societății, dar ce interesează opinia publică va fi prezentat. Evoluția capacităților pe perioada derulării programului de restructurare, evoluția personalului, modul în care va fi redus numărul de personal, investițiile care se fac vor fi aduse la cunoștință”, a mai spus Burlan.

Planul de restructurare înseamnă un sprijin de 2,66 miliarde de euro, bani meniți să transforme producătorul de energie din Gorj într-o companie viabilă și modernă.

Vizualizări: 3,090

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: