Burlan solicită falimentul datornicilor SNLO

Termocentralele care au datorii la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) riscă falimentul. Daniel Burlan, directorul general al societăţii a declarat pentru Radio Infinit că la finalul perioadei de notificare va cere falimentul CET-urilor şi al UATAA Motru, care îi datorează sume importante de  bani. Acestea se ridică la 400 de milioane lei.

SNLO va declara falimentul la termocentralele a căror termene scadente sunt cu mult depăşite. Restanţele ce trebuie încasate de la Complexul Energetic Craiova, RAAN Drobeta Turnu Severin şi de la CET-urile din Govora, Arad, Oradea, Braşov, Timişoara şi Bacău, precum şi de la UATA Motru sunt de aproximativ 400 de milioane de lei. „Noi nu vrem nici un ajutor de stat, nu vrem bani de la stat, vrem doar ca aceste termocentrale care la rândul lor atrag sume de la stat să achite datoriile către SNLO”, spune Daniel Burlan, directorul SNLO.

Unitatea a demarat procedura de transmitere a notificărilor către datornici încă de la începutul anului, iar după ce aceasta se va încheia va fi cerut falimentul acestora. „SNLO are de încasat circa 400 milioane lei de la toţi beneficiarii de cărbune. Noi am început procedurile legale prin notificări şi cred că se termină perioada de notificare, după care vom acţiona şi vom declara falimentul la termocentralele a căror termene scadente sunt cu mult depăşite CET-urile Arad, Timişoara, Bacău, inclusiv la UATA Motru, întrucât datoriile curente sunt undeva la 80 de milioane, iar restul reprezintă penalităţile. Ca urmare a neplăţii cărbunelui la termen de către aceste termocentrale lucrurile nu mai pot continua aşa. Noi am început aceste proceduri încă de la începutul anului, dar trebuie respectate termenele legale”, menţionează Daniel Burlan.

Ieri Burlan l-a contrazis pe Ruşeţ

Referitor la interpelarea senatorului Ruşeţ către premierul Emil Boc, în care se vorbeşte despre riscul ca 8320 de persoane să rămână fără locuri de muncă, directorul Daniel Burlan dă asigurări că nu există un asemenea pericol deoarece tot timpul vor exista şi soluţii de rezervă.

Burlan a spus iniţial că dacă lucrurile vor continua aşa, falimentul ar putea ajunge şi la SNLO, fiind de acord cu avertismentul lui Ruşeţ. Noaptea a fost un sfetnic bun, iar ieri a liniştit angajaţii.

„Eu sunt sigur că nu se va ajunge niciodată la aşa ceva. De fiecare dată am găsit soluţii şi e normal să mai avem şi planuri de rezervă. Dar normal ar trebui ca termocentralele să facă rost de bani să-şi plătească datoriile. Dar pericolul ca 8320 de salariaţi să rămână fără loc de muncă nu există pentru ca sigur vom găsi soluţii şi avem soluţii de rezervă pentru acest lucru, mai ales că ştim că a fost aprobată Ordonanţa de Urgenţă privind eşalonarea datoriilor la  bugetul de stat care înseamnă stoparea penalităţilor”, explică Burlan.

UATAA Motru, la mâna populaţiei

La rândul lor, cei de la conducerea UATAA Motru spun că datoria pe care o au către SNLO poate fi achitată numai în condiţiile în care populaţia şi-ar plăti debitele pentru furnizarea agentului termic. „O şansă să plătim există în condiţiile în care populaţia şi-ar putea plăti datoria, care se ridică la peste şapte milioane lei. De această măsură ar fi afectate familiile care locuiesc în 6400 de apartamente din municipiul Motru. Datoriile datează încă din anul 2007. În acest moment la UATAA Motru lucrează aproape 180 de oameni”, spune Ilie Schinteie, directorul uzinei.

Vizualizări: 147

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: