Ruşeţ anunţă intrarea SNLO în faliment

Societatea Naţională a Lignitului Oltenia are datorii de aproape trei mii de miliarde de lei vechi, care o trimit direct la faliment, iar pe cei peste opt mii de angajaţi acasă. Acesta este situaţia prezentată de senatorul Ion Ruşeţ şi susţinută de directorul general Daniel Burlan.

Societatea Naţională a Lignitului Oltenia în colaps? Este întrebarea pe care senatorul Ruşeţ a adresat-o premierului Emil Boc, într-o interpelare dată ieri publicităţii. Ruşeţ vorbeşte în interpelare de falimentul SNLO şi îi cere premierului soluţii. Interesant este că senatorul gorjean a sărit peste ministrul Ariton, care ar fi avut competenţe în soluţionarea problemelor ridicate de el, şi s-a adresat direct primului ministru.

SNLO are datorii care îi pun în pericol activitatea

Ruşeţ a enumerat în interpelare toate datoriile societăţilor către SNLO din livrarea cărbunelui. „La această dată, principalii debitori, aflaţi în subordinea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, sunt Complexul Energetic Craiova (111.354.000 lei) şi RAAN Drobeta Turnu-Severin (49.803.000 lei). Din rândul datornicilor aflaţi în subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor se remarcă: CET Govora (55.245.000 lei), CET Arad (51.131.000 lei), CET Oradea (28.135.000 lei), CET Braşov (14.353.000 lei), CET Timişoara (12.353.000 lei), UATAA Motru (7.595.000 lei) şi CET Bacău (2.911.000 lei)“, se arată în interpelare.

La rândul ei, SNLO a acumulat o datorie de 298.804.000 lei, din care 85.439.000 lei reprezintă penalităţi, către Bugetul Consolidat al Statului. „În atare condiţii se pune problema intrării în faliment a SNLO, caz în care 8320 de persoane ar rămâne fără un loc de muncă, punându-se în pericol chiar siguranţa energetică a României“, anunţă Ruşeţ. Exprimată în lei vechi, datoria SNLO este de aproape trei mii de miliarde de lei numai către buget, la care se adaugă datoriile către furnizori.

Burlan confirmă situaţia gravă a companiei

Situaţia este confirmată de directorul general Daniel Burlan, care a spus că dacă lucrurile vor merge tot aşa este posibil şi falimentul. „Dacă lucrurile merg în continuare în ritmul acesta şi societăţile comerciale datoare la noi nu-şi plătesc este riscul acesta. Noi facem demersuri pentru găsirea unor soluţii, RAAN să-şi plătească datoriile, cumva Oltchim să plătească la Govora şi ei la noi. Până la sfârşitul săptămânii va avea loc o întâlnire şi la Ministerul de Finanţe pe tema asta. Noi primim de la CET-urile din ţară şi toţi banii pe care-i primim de la ei se duc la bugetul de stat. Cred că până acum, de la începutul anului am dat la buget 40 de milioane, nu ştiu exact, dar cam aşa“, a spus Burlan.

Acesta a menţionat că SNLO nu are datorii din 2010 şi poate să-şi plătească toate dările. „În anul 2010, societatea a avut 266 de milioane de lei obligaţii pentru activitatea din acel an din care am plătit 265 de milioane. Deci, începând cu 2010 SNLO are posibilitatea să-şi plătească datoriile“, a declarat Daniel Burlan.

Şeful SNLO a spus că demersul lui Ruşeţ vine în întâmpinarea lor, pentru a grăbi recuperarea acestor creanţe.  

PRECEDENT

SNLO a mai obţinut anul trecut compensarea datoriilor către buget cu creanţele pe care le avea de recuperat de la beneficiarii de cărbune. Măsura a fost luată şi atunci prin act normativ aprobat de guvern, tot după numeroase demersuri făcute la miniştrii Economiei şi Finanţelor, precum şi la premierul Boc.

CHINURI

Senatorul Ion Ruşeţ şi directorul general Daniel Burlan se străduiesc de câteva săptămâni să aducă pe masa guvernului un act normativ care să permită concediile de aşteptare de 24 de luni pentru mineri, dar deocamdată nu s-au întors în Gorj decât cu promisiuni.

Vizualizări: 119

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: