Burlan: Trebuie să existe continuitate în energia pe cărbune

Daniel Burlan, fost director în mineritul din Gorj, a explicat de ce este absolut nevoie de o strategie energetică naţională şi de ce energia pe cărbune ar trebuie să fie un capitol cheie din această strategie. Burlan a vorbit şi despre reorganizarea CEO, despre care spune că este făcută de nişte oameni care nu au lucrat în sistem.

Rep.: Cum vedeţi această reorganizarea a Diviziei Miniere?

D.B.: Ideea este foarte bună, dar oamenii care fac organizarea au prins decât ideea fără să ştie ce trebuie să facă cu aceste sucursale, ce pârghii au conducătorii de acolo, ce structură are sucursala, ce responsabilităţi are sucursala. Din păcate, organizarea este făcută de nişte oameni care nu au lucrat în sistem, cărora le trebuie câţiva ani să înţeleagă sistemul şi au creat nişte funcţiuni la nivelul sucursalelor atribuite Complexului Energetic, sediului CEO. Deci, dacă la început eram într-o comisie care făcea propuneri, pe parcurs nu a mai fost luată în calcul aşa că actualele organizări sunt făcute de alte persoane şi nu am nicio contribuţie eu.

 Rep.: Ce părere aveţi de strategia asta energetică, se impune realizarea ei?

D.B.: Este obligatorie elaborarea unei strategii energetice naţionale în interiorul căreia trebuie să i se dea o importanţă energiei pe bază de cărbune, fiindcă s-a dovedit de-a lungul timpului în situaţii de criză energetică, atunci când e secetă, atunci când sunt calamităţi naturale, producţia de energie pe bază de cărbune este cea mai sigură. Deci trebuie elaborată o strategie unde să fie un capitol pentru energia pe cărbune pentru că până la urmă lignitul este singura resursă care nu ţine de dependenţa de import, este o sursă care asigură necesarul pe o perioadă de 40 de ani în timp ce gazul şi ţiţeiul se epuizează în 15, 20 de ani maxim, dar lignitul este singura resursă care are un grad de acoperire a necesarului pe 40 de ani.

 Rep.: Ce principii ar trebui să stea la baza strategiei?

D.B.: Prioritar este să se elaboreze strategia energetică naţională, să avem un document după care să existe continuitate a acestui sector de producere a energiei şi fiindcă trebuie să stea trei principii la baza acestei strategii, siguranța energetică, competitivitate şi durabilitate.

Vizualizări: 871

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: