Cadou de la Traian pentru colegi, de ziua lui: albumul “Amintiri”

Colegii lui Traian Dădălău Brăiloiu, copilul de doar 17 ani, a cărui moarte prematură continuă să stârnească lacrimi celor care l-au cunoscut, au fost plăcut surprinşi în această dimineaţă, când, ajunşi la şcoală, au primit fiecare câte un album de fotografii, semnate de micul fotograf care astăzi împlinea 18 ani. Albumul nu a fost conceput după plecarea dintre noi a lui Traian, ci doar regândit datorită nefastului eveniment.

Cu trei zile mai înainte de a împlini cei 18 ani, în ziua de 18 februarie, “fotograful îngerilor”, aşa cum l-a numit cel mai bun prieten al său, ar fi trebuit să-şi verniseze la Tg.Jiu prima expoziţie de fotografie profesională, odată cu albumul pe care colegii şi prietenii de la Colegiul Naţional Tudor Vladimirescu l-au primit astăzi, căruia i-a fost schimbat titlul şi o mare parte din conţinut. „AMINTIRI”, albumul fotografic semnat Traian Dădălău Brăiloiu, este cel mai frumos cadou pe care ni-l putea oferi de dincolo de timp..., a spus, răsfoindu-l, una dintre eleve.

Publicat la editura Revers din Craiova, albumul cuprinde 70 de pagini, intercalând între fotografiile realizate de Traian Dădălău impresii ale câtorva dintre prietenii săi şi artiştii alături de care a avut ocazia să lucreze, pictori, fotografi, profesori universitari din ţară şi străinătate, oameni de cultură gorjeni pentru care devenise deja „un membru de bază al echipei”, după cum spune Stelian Florescu, profesor la Liceul de Artă din Tg.Jiu. Editorul, Răzvan Burada, unul dintre profesioniştii de la care tânărul fotograf a învăţat tainele programelor de editare, grafică şi design, a destăinuit că, la rândul său, Traian „îi achitase din plin lecţiile pe care i le oferise, învăţându-l lucruri simple, dar greu de văzut cu ochii maturităţii, pe care nu credea că un copil de 17 ani le poate remarca din agitaţia cotidiană”.

Voia să fie singur de majorat

Născut sub zodia sensibilă a artelor, educat de o mamă care a învăţat multe generaţii de şcolari primii paşi în taina desluşirii slovelor, Rodica Brăiloiu, şi şlefuit apoi de tatăl său, ale cărui înclinaţii în domeniul artelor le urma ad litteram, Traian avea destul de multe criterii diferite de cele ale adolescenţilor de vârsta lui. Printre ele s-a numărat şi modul în care dorea să-şi aniverseze majoratul, cel care-i conferea statutul de “om mare”, nu într-un vreun club cu nume răsunător, ci “singur, să văd cum vin cei 18 ani”, aşa cum îi mărturisea criticului de artă Alice Dinculescu în toamna anului trecut. Tatăl, artistul fotograf Teodor Dădălău, l-a convins să-şi serbeze, totuşi, ziua de naştere într-un alt mod, pe care Traian îl îmbrăţişase cu zel, ca pe oricare din ideile părintelui căruia-i călca cu mândrie pe urme, încăpăţânându-se să-l depăşească.

Albumul „Amintiri” a fost tipărit pentru început în o sută de exemplare, dorindu-se un cadou şi o amintire pentru colegii şi prietenii din şcoală. Alte cinci sute vor lua calea către prieteni din ţară şi din străinătate în zilele următoare. „Vor merge mai departe!”, a mărturisit fotograful profesionist craiovean Marinel Tira, explicând că va trimite fotografii ale lui Traian la concursuri de gen, pentru că „din ele, ca şi din puţinii ani pe care i-a petrecut aici, avem de învăţat”.   

LECŢIE

„O lecţie de viaţă”, dacă ar fi să citez spusele Feliciei Saviţkaia, decana Academiei de Artă din Chişinău: „O lecţie pe care le-am povestit-o deja studenţilor mei. Datorită profesiei, nu sunt un om căruia să-i pice cu tronc orice licărire de artist. Dar întâlnirea, la începutul verii trecute, cu un copil de doar 17 ani, care-mi depăşea studenţii în multe ipostaze, a fost un fapt care a răsturnat oarecum ipotezele mele despre cum e, ce ştie sau ce vrea un adolescent...”.

Vizualizări: 171

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: