Cafeaua şi ceaiul previn diabetul de tipul 2

Cafeaua şi ceaiul scad riscul de apariţie a diabetului de tipul 2, potrivit unui studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney (Australia). Această protecţie oferită organismului ar putea să nu fie asociată cu cofeina, din moment ce cafeaua decofeinizată are cel mai mare efect dintre băuturile testate în cadrul acestui studiu. Oamenii de ştiinţă au analizat rezultatele a 18 studii la care au participat 500.000 de voluntari.

Persoanele care beau trei-patru ceşti de cafea sau de ceai în fiecare zi reduc cu o cincime riscul declanşării diabetului de tip 2. Aceeaşi cantitate de cafea decofeinizată are un efect şi mai pronunţat, scăzând acest risc cu până la o treime.

Diabetul de tipul 2 se declanşează de obicei după vârsta de 40 de ani, când organismul încă mai poate să sintetizeze insulină, însă în cantităţi insuficiente, sau atunci când insulina produsă nu mai acţionează corespunzător.

Diabetul de tipul 2 este tratat printr-o dietă sănătoasă şi prin intensificarea activităţilor fizice. În afara acestor doi factori, sunt necesare adeseori diverse medicamente sau injecţii cu insulină.

Cercetătorii australieni au remarcat în urma analizei combinate a datelor că fiecare ceaşcă suplimentară de cafea consumată în fiecare zi reduce riscul de apariţie a diabetului cu până 7%.

Oamenii de ştiinţă consideră că nu cofeina din cafea şi din cea este responsabilă cu aceste beneficii medicale, ci alţi compuşi din cele două băuturi, inclusiv magneziul şi o serie de antioxidanţi, cunoscuţi sub numele de lignani sau acizi clorogenici.

Vizualizări: 94

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: