Caii lăsați liberi pe şosele provoacă tragedii. Autoritățile nu au soluții!

Autoritățile locale din Târgu Jiu sunt depășite de situație în ceea ce privește un fenomen care persistă pe străzile din municipiu de ani buni. Caii sau vacile se plimbă în voie pe șosele, provocând accidente de circulație grave, cum s-a întâmplat în cazul tânărului care a intrat pe 11 aprilie cu mașina într-un copac, după ce a acroșat doi cai lăsați liberi pe strada Narciselor din municipiu. În loc să ia măsuri urgente pentru a preîntâmpina astfel de situații, autoritățile din Târgu Jiu se bâlbâie, explicând că nu pot face mai mult decât să aplice amenzi și să discute cu proprietarii animalelor.

Caii se plimbă în voie pe străzile din Târgu Jiu, uneori fiind zăriţi chiar şi în zona centrală. De cele mai multe ori, animalele lăsate nesupravegheate pe carosabil provoacă accidente de circulație grave, cum s-a întâmplat în cazul lui Dragoș Deiac, în vârstă de 32 de ani, tatăl unui băiețel de numai trei anișori. În timp ce conducea autoturismul pe strada Narciselor din Târgu Jiu, Dragoş a lovit doi cai şi a ajuns cu mașina într-un copac. Tânărul a decedat marți la un spital din Craiova.

Gorjenii iau atitudine

Această tragedie a stârnit furie și indignare în rândul gorjenilor. „La nici un kilometru de oraș, Prelungirea Panduri, sunt lăsate la voia întâmplării cirezi de vaci, herghelii de cai, porci și turme de oi, zi și noapte. Căruțe nesemnalizate circulă noaptea cu birjari băuți!!! Oare ei nu intră în litera legii? Nu vorbesc de excrementele lăsate pe partea carosabilă și animale moarte aruncate pe câmp unde zeci de câini se înfruptă din hoiturile abandonate”, a scris Viorel Flondor, pe o reţea de socializare. „E penibil ce se întâmplă, de fiecare dată sunt cai pe carosabil sau pe lângă, pe centura spre Petroșani”, a spus un alt gorjean. „Pe drumul de rocadă și în cartierul Tismana este plin de cai care circulă liber pe străzi”, spune un târgujian.

Autoritățile îşi pasează responsabilitatea

A trecut mai bine de o săptămână de la accidentul de pe strada Narciselor, dar autoritățile nu au reușit să găsească proprietarii animalelor. Unul dintre cei doi cai era microcipat. „S-a schimbat încadrarea juridică în ucidere din culpă. A venit și rezultatul analizelor la sânge, șoferul având o alcoolemie de 1.25. A fost făcută adresă către DSV și urmează să ne comunice răspunsul referitor la proprietarul calului”, a declarat Miruna Prejbeanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Gorj.

Poliția Locală este cea care trebuie să sancționeze astfel de fapte și să ia măsuri, spune primarul interimar al municipiului Târgu Jiu, Aurel Popescu. „Poliția Locală și Edilitara își fac treaba foarte serios. Atunci când apar astfel de situații, imediat se trece la rezolvarea lor. (...) Am mai discutat încă o dată cu Poliția Locală înainte de Sărbătorile Pascale să meargă la proprietarii de cai din municipiu și să poarte încă o dată discuții cu ei vizavi de modul cum îi duc la păscut, îi îngrijesc și de răspunderea pe care o au în situația în care nu au în vedere ca pe drumurile publice să nu ajungă animalele pe care le dețin. Nu știu dacă au fost la toți, am trasat sarcină la directorul instituției”, a declarat Aurel Popescu, primarul din Târgu Jiu.

Reprezentanții Poliţiei Locale spun că polițiștii fac patrulări în zonele unde au fost depistate animale nesupravegheate. „Au fost purtate discuții permanent cu proprietarii de animale din zonele respective, în vederea prevenirii unor evenimente nefericite”, a spus Alexandra Petrița, purtătorul de cuvânt al Poliției Locale Târgu Jiu. Responsabilii din Poliția Locală au mai spus și că „în ultima perioadă” au aplicat 30 de sancțiuni în cuantum total de aproximativ 7.000 de lei. Amenda este între 100 și 500 de lei pentru lăsarea animalelor nesupravegheate pe domeniul public.

La rândul lor, reprezentanții Edilitara susţin că nu pot face mai mult decât să ia animalele și să le ducă la obor sau să le scoată de pe carosabil, la solicitarea Poliției Locale.

Galerie foto



Vizualizări: 3,685

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: