Câine pregătit la Rânca să salveze oamenii din avalanşe

Are doi ani şi este pregătit pentru a salva oamenii surprinşi de avalanşe şi nu numai. Este vorba de Recco, noua achiziţie a Serviciului de Salvamont Gorj, un câine ce participă la acţiuni de căutare-salvare. Recco trece în prezent printr-un proces de instruire, urmând ca din sezonul de iarnă viitor să treacă la acţiune împreună cu salvamontiştii gorjeni cu care va face echipă.

 Recco este un câine din rasa Border Collie şi a fost donat Serviciului Judeţean de Salvamont Gorj de un iubitor de animale din Oradea. Căţelul va participa la acţiuni de salvare din avalanşă, dar va fi pregătit şi pentru căutare la urmă pe timp de vară şi căutări de cadavre. La nivelul ţării, doar 8 câini sunt atestaţi pentru a participa la astfel de activităţi. Doi dintre ei sunt rasa Border Collie şi se află la salvamontiştii din Argeș. "Cu bucurie putem să spunem că avem un nou membru în echipă. Este vorba de un câine de căutare-salvare. Este un câine care ne-a fost donat de un iubitor de animale. Are părinţi cu un pedigree foarte bun. Mama lui e în țară, tatăl lui este în Franța. Stăpânii, considerând că au calități foarte bune, au preferat ca primii pui să-i doneze unor echipe de salvare montană, între care și echipa noastră. Timp de un an şi jumătate câinele a stat alături de echipă, s-a învăţat cu specificul activităţii, s-a învăţat cu utilajele cu care lucrăm, cu oamenii", a declarat Sabin Cornoiu, şeful Serviciului Judeţean de Salvamont Gorj. După ce va obţine atestarea, Recco va sta la punctul Salvamont de la Rânca. 

Căţelul salvator îşi va începe activitatea de căutare-salvare începând de iarna viitoare. Până atunci va fi instruit în ţară, dar şi în străinătate. "A intrat într-un program intensiv de pregătire. Pregătirea se face cu instructori atestaţi, specializaţi în pregătirea canină, iar specificul câinilor de salvare montană este acesta că ei lucrează împreună cu un salvator montan. Se atestă echipajul canin, pentru că se deplasează împreună pe schiuri, coboară în rapel, urcă în elicopter, deci tot timpul se lucrează într-un tandem, lucru care nu este posibil altor iubitori de animale care nu au pregătire şi specializare în salvarea montană. Avem câteva etape de pregătire stabilite de specialiştii Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani. Câinele va merge în 3-4 centre de pregătire la nivel naţional şi are şansa ca în mai să fie selecţionat pentru un curs de pregătire în Austria, organizat de Comitetul Internaţional de Salvare Montană", a precizat şeful Salvamont Gorj. 

Recco va fi prezentat gorjenilor la parada de 1 iunie, chiar de Ziua Copilului. Serviciul Salvamont va avea un stand de prezentare în zona centrală a municipiului Târgu Jiu.

Galerie foto




Vizualizări: 420

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: