Căldăruşe: Marciuc încalcă statutul Federaţiei „Univers”

Liderul Sindicatului Mine Energie Oltenia (SMEO), Gabriel Căldăruşe, spune că îl va reclama pe prim-vicepreşedintele „Univers”, Adrian Marciuc,  la Consiliul Naţional al federaţiei după ce a depus în instanţă acţiuni împotriva sindicatelor din federaţie care au semnat acordul cu administraţia CE Oltenia. Căldăruşe spune că Marciuc este minoritar în federaţie şi a acţionat în nume propriu, fără niciun drept. La rândul său, Marciuc spune că nu a făcut aceste demersuri de capul său, ci după ce s-a consultat cu preşedintele federaţiei, Adolf Mureşan.

Gabriel Căldăruşe spune că Adrian Marciuc a folosit ştampila federaţiei pentru a iniţia aceste acţiuni fără o consultare prealabilă a forurilor de conducere din federaţie. Liderul SMEO, sindicat afiliat la Federaţia „Univers”, spune că Marciuc a încălcat statutul federaţiei. „Avem informaţii certe prin care Federaţia „Univers” a iniţiat acţiuni în instanţă împotriva celor care au semnat aceste acorduri. Consider că  e o acţiune personală a actualului prim-vicepreşedinte. Nu are girul niciunui organ abilitat, nici a biroului executiv, nici a Consiliului de Coordonare Naţional, nici de la Consiliul Permanent al federaţiei. Se foloseşte de ştampila de prim-vicepreşedinte iniţiind acţiuni în numele federaţiei, încălcând statutul federaţiei „Univers”. Sunt lucruri cu care deranjează, care sunt anormale. Nu e o acţiune a federaţiei „Univers”, e o acţiune stric personală a domnului Marciuc”, a declarat Gabriel Căldăruşe, liderul SMEO.

Sindicalistul a spus că organizaţiile sindicale care au semnat acordurile reprezintă peste 70% din Federaţia „Univers” în CE Oltenia şi că va cere explicaţii lui Marciuc la întrunirea de luna aceasta a Consiliului Federaţiei. „Vă daţi seama? O minoritate, că până acum clamau anumite lucruri, se foloseşte de ştampila care o are actualul prim-vicepreşedinte. Lucrurile acestea am putea spune că ţin de bucătăria noastră internă şi care vor fi rezolvate în perioada următoare. Pe data de 23 chiar avem Consiliul Naţional şi lucrurile acestea vor fi şi lămurite şi rezolvate în cadrul consiliului”, a mai spus Căldăruşe.

Marciuc: Am girul preşedintelui Mureşan

De cealaltă parte, Adrian Marciuc spune că a făcut aceste demersuri după ce a discutat cu şeful Federaţiei „Univers”. „Domnul preşedinte Mureşan a fost informat. Deci federaţia a fost informată şi nu este de acord cu aceste acorduri. Nu le recunoaşte. Am avut discuţii personal cu preşedintele şi niciodată până acum, pe orice act sau adrese, eu nu am ieşit din tiparul federaţiei. Am girul preşedintelui şi vreau să-i reamintesc că el a făcut contra federaţiei şi o să fie puşi şi ei, ca sindicate, în discuţie pentru că nu se face aşa ceva, pentru că federaţia a avut un mandat. Eu mi-am respectat mandatul, acela de a nu pierde nimic din drepturile din 2014. Ei au semnat acele acorduri pe care şi federaţia le consideră ilegale”, a spus Marciuc.      

Iovan: Eu nu am trădat pe nimeni

Liderul sindicatului Energia Turceni, Eugen Iovan, a spus că nu se simte un trădător prin încheierea acordului cu administraţia. „Eu nu am trădat pe nimeni, iar acel acord să nu credeţi că a fost uşor să putem să-l realizăm în faza finală în care a fost încheiat. Nu puteam să-mi permit, şi vorbesc în numele membrilor mei de sindicat de la Termocentrala Turceni, să-i lăsam fără spor de sâmbătă şi duminică, fără spor de noapte care se lucrează în nişte condiţii foarte grele”, a spus Eugen Iovan. Acesta a spus că acordul încheiat cu administraţia CEO aduce mai multe beneficii salariaţilor decât CCM. „Nu puteam să las membrii de sindicat fără să beneficieze în continuare de aceleaşi drepturi, pe care le-au avut şi în contractul din 2013-2014, sau chiar mai bun acest acord decât contractul. Nu erau prevăzute acele prime de Paşte, de ziua Meseriei, şi de sfârşit de an”, a mai spus sindicalistul. 

Vizualizări: 173

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: