Gerea: Se discută despre scoaterea Işalniţei din CEO

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat pentru Pandurul că până pe 1 aprilie trebuie să fie gata un plan de reorganizare a Complexului Energetic Oltenia pe care să-l prezinte organismelor financiare internaţionale. Gerea a nominalizat drept entităţi producătoare de pierderi termocentralele Craiova şi Işalniţa, dar şi Brăila. Ministrul a mai spus că va discuta cu primarul Craiovei, Olguţa Vasilescu, despre externalizarea Işalniţei.

Ministrul Energiei Andrei Gerea a declarat că sunt mai multe entităţi care produc pierderi şi care vor fi scoase din CEO. El a nominalizat şi termocentralele pe gaz de la Brăila. Acestea nu au fost în formula iniţială a companiei, ci au fost luate în baza unor creanţe istorice. Externalizarea Berbeştiului de exemplu a durat peste un an, dar preluarea Brăilei s-a făcut într-o clipă.

Brăila, vândută la bucată

Preluarea era prezentată ca o afacere, iar directorul CEO Laurenţiu Ciurel spunea cum va face bani cu termocentralele, despre care s-a aflat ulterior că nu aveau avize de funcţionare. În fapt, CEO a preluat, în baza unor ordine politice, termocentrale nefuncţionale, 300 de angajaţi, dar a mai plătit şi 8 milioane de lei. Acum se pare că se încearcă să se scape de centralele pe gaz de la Brăila, fiind vândute bucată cu bucată. Pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acţionarilor din data de 6 aprilie este şi aprobarea declanşării procedurii de vânzare, prin licitaţie publică cu strigare, a activelor din cadrul SE Chişcani - Brăila, în conformitate cu prevederile O.U.G. 88/1997 privind privatizarea societăţilor comerciale. Acţionarii trebuie să mai aprobe şi împuternicirea Directoratului să elaboreze Dosarul de prezentare a societăţii/activului precum şi toate celelalte documente, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat că va avea o discuţie cu primăriţa din Craiova pentru externalizarea Işalniţei. „Din punctul meu de vedere sunt câteva fisuri. Practic, compania a fost binecuvântată, ca să spun aşa, cu societăţi care produc pierderi. Cum ar fi Craiova, Işalniţa, Brăila, Berbeşti. De minele de la Berbeşti am reuşit să scăpăm. Acum intenţionez să port o discuţie cu doamna primar Vasilescu din Craiova. Trebuia să ne vedem săptămâna trecută, dar nu am mai avut timp, să discutăm să vedem ce trebuie să facem în privinţa Işalniţei. Trebuie să facem o analiză serioasă“, a declarat ministrul Andrei Gerea, contactat de Pandurul.

Întrebat dacă externalizarea Işalniţei va atrage după sine şi externalizarea carierelor ce o deservesc, adică cele din Motru, ministrul Gerea a spus că: „Nu am ajuns acolo. E un element de studiu. Trebuie să facem o analiză şi să avem ceva în aprilie când ne întâlnim cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială şi apoi până în septembrie să detaliem ce politică adoptăm“. Carierele din Motru sunt cele mai profitabile, având cel mai bun cost pe tona de cărbune, însă costurile cresc din pricina transportului la Craiova şi Işalniţa.

De asemenea, se mai discută despre închiderea carierei Peşteana Sud şi a unui grup de la Turceni.

Vizualizări: 151

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: