Călinoiu a stabilit ce primării NU primesc bani până în 2018

Consiliul Judeţean a iniţiat un proiect de hotărâre privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a cotei de 20% din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale şi din cotele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru anul 2015 şi estimări pentru anii 2016-2018 pentru achitarea arieratelor. Primarii din unele localităţi trebuie să ştie încă de pe acum că nu vor primi nici un leu în următorii patru ani. Opoziţia crede că edilii locali sunt şantajaţi de preşedintele Consiliului Judeţean ca să aducă voturi pentru PSD la alegerile prezidenţiale, dacă vor să primească bani pe viitor.

Consilierii judeţeni ai opoziţiei au rămas surprinşi când au văzut că pe ordinea de zi a şedinţei din data de 30 septembrie se află proiectul de hotărâre ce vizează repartizarea cotei de 20% din sumele defalcate pentru anul 2015. Liderul grupului PDL spune că acest proiect de hotărâre reprezintă un instrument de manipulare a primarilor. „Este pentru prima dată când se alocă bani cu un an înainte. Astfel de hotărâri se aprobă la începutul anului respectiv, după ce se aprobă bugetul. Acest proiect de hotărâre este o gulgută electorală aruncată de Ion Călinoiu primarilor. Sumele respective se pot modifica printr-un alt proiect de hotărâre. Este o tactică de imagine a lui Călinoiu, care vrea să arate că împarte banii în mod corect, existând şi primării cu primari pesedişti care au zero lei. Călinoiu vrea să-i manipuleze pe primari înainte de alegerile prezidenţiale. Unora le va impune să aducă voturi dacă vor să primească bani, iar altora le va arăta că îi recompensează pentru că au fost cuminţi la alegerile trecute. În orice caz până în anul viitor, în lunile februarie-martie, nu se va da nici un leu. Noi nu vom vota un astfel de proiect”, a declarat Dan Vâlceanu, consilier judeţean PDL.

Primării cu zero lei

Consiliul Judeţean Gorj va repartiza, pe unităţi administrativ-teritoriale, pentru anul 2015, suma de 21.892 mii lei. Printre primăriile cărora li se vor „aloca” zero lei din cote defalcate, până în anul 2018 inclusiv, se numără: Bumbeşti Jiu, Novaci, Rovinari, Aninoasa, Baia de Fier, Bîlteni, Licurici, Logreşti şi Mătăsari.

Consilierii PSD spun că repartizarea sumelor s-a făcut pe anumite criterii. „Prognozarea cotelor defalcate pe următorii trei ani este o procedură legală şi este normal să se facă încă de pe acum pentru a se putea fundamenta bugetul pe anul 2015. Atunci când sumele se repartizează pe bugetele locale se iau în considerare mai mulţi factori, cum ar fi: veniturile proprii ale localităţilor şi gradul de colectare a taxelor şi impozitelor”, a declarat Gheorghe Milosteanu, consilier PSD.

La rândul lor, aleşii PP-DD au precizat că prognozele financiare au fost făcute la solicitarea Ministerului de Finanţe. „Este o procedură impusă prin lege. Acest proiect nu a fost iniţiat la solicitarea preşedintelui Consiliului Judeţean, ci la solicitarea Ministerului Finanţelor care, la sfârşitul lunii august, a trimis o adresă în acest sens”, a precizat Gheorghe Neaţă, consilier PP-DD.

NO COMMENT

Conducerea Consiliului Judeţean nu a putut fi contactată să-şi spună punctul de vedere referitor la acest proiect. Ion Călinoiu este plecat împreună cu Laurenţiu Ciurel într-o vizită în Polonia, iar directorii instituţiei au avut ieri muncă de teren, potrivit purtătorului de cuvânt Oana Paloş.

Vizualizări: 159

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: