Călinoiu: Ancheta DNA nu reprezintă risc pentru CE Oltenia

Direcţia Naţională Anticorupţie a început urmărirea penală în dosarul privind exportul a 1,2 milioane de tone de cărbune de la Complexul Energetic Oltenia, prin BVA COAL SRL Constanţa, în Serbia. Sesizarea a fost făcută de Ministerul Energiei, în urma verificării efectuate de Corpul de Control la CEO, infracţiunea cercetată de DNA fiind abuz în serviciu. Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, consideră că această anchetă nu reprezintă nici un risc pentru CEO. Călinoiu crede că sistarea contractului reprezintă o pierdere pentru Complex. Preşedintele Consiliului Judeţean a comentat, în cadrul conferinţei de presă de ieri, şi declaraţia secretarului de stat Bogdan Badea, potrivit căreia nu ar fi exclusă privatizarea majoritară.

Rep.: DNA a început urmărirea penală în cazul contractului privind exportul de cărbune în Serbia. Vă asumaţi în continuare responsabilitatea pentru administraţia Complexului Energetic Oltenia, aflată în vizorul DNA?

I.C.: Absolut. Complexului Energetic Oltenia, indiferent cine ce vrea să zică, a fost, prin preluarea responsabilităţilor de către Guvernul Ponta, salvat de la dezastrul în care se afla, nu cu mult timp în urmă. Nu există nici un risc pentru CEO ancheta DNA privind exportul de cărbune. Poate e mai rău că s-a sistat contractul, întrucât, după câte am înţeles eu, Complexul Energetic Oltenia vindea cărbune mai scump decât cei din mediul privat.

Rep.: Domnul Bogdan Badea, secretar de stat în Ministerul Energiei, a vorbit despre o posibilă privatizare majoritară a Complexului Energetic Oltenia. Cum comentaţi declaraţia dumnealui? 

I.C.: S-a vorbit, s-a dorit acest lucru, s-a şi negociat, dar Victor Ponta a spus foarte clar: Nu privatizăm Complexul Energetic Oltenia deoarece este o societate comercială, cu capital majoritar de stat, pe profit şi nu pe pierdere (n.r. – compania a avut în 2014 pierderi de 150 milioane euro). Este în continuare pe profit şi nu se discută acest lucru. Probabil, domnul Badea a luat din analizele, din negocierile anterioare acest amănunt, de a scoate la privatizare unităţile economice de stat. Este foarte clar că lucru acesta s-a dorit de către finanţatori externi, FMI, dar n-au avut sorţi de izbândă deoarece nu mai privatizăm de dragul privatizării şi se urmăreşte eficientizarea activităţii economice. Deci privatizarea majoritară era acceptată de către Guvernul Boc.

Acum, s-a negociat şi nu s-a ajuns la acest aspect. Guvernul Ponta nu a acceptat acest lucru. Guvernul Boc semnase memorandumul, Guvernul Ponta a spus NU (n.r.: guvernul Ponta a semnat, ca şi guvernul Boc, memorandumuri pentru privatizarea CE Oltenia).

Rep.: Domnul Badea reprezintă Guvernul Ponta. Aţi discutat cu domnul premier despre declaraţia domnului Badea?

I.C.: Am vorbit în treacăt şi cu domnul prim ministru şi a zis că e doar o declaraţie. Pentru noi reprezintă doar o simplă declaraţie şi atât. Aşa cum am spus, domnul Badea a luat din analiza negocierilor ce se doreşte, dar asta nu înseamnă că se şi realizează acest lucru. Fondul Monetar vroia să facă o restructurare majoritară, vroia să restructureze capacităţi de producţie. Premierul a spus foarte clar face o restructurare pentru eficientizarea activităţii, iar acest lucru s-a şi realizat: externalizările, reducerea personalului şi facilităţile care s-au putut asigura persoanelor care au ieşit anticipat la pensie şi aşa mai departe, asta înseamnă eficientizare. Paşii următori ar fi de scoatere la licitaţie a unui pachet minoritar, problema e să găsim momentul atractiv pentru ca acest pachet să fie unul în folosul Complexului Energetic Oltenia, ca acţiunile să fie valorificate la preţul pieţii, corespunzător realităţii Complexului.

Vizualizări: 149

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: