Călinoiu nu vrea să preia spitalele Târgu-Jiu şi Dobriţa

Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean, refuză să preia Spitalul Judeţean şi Spitalul de la Dobriţa pe motiv că au datorii. Instituţiile publice au la termen până la data de 1 iulie pentru a prelua unităţile spitaliceşti. Câlinoiu solicită încheierea unui protocol prin care Ministerul să se oblige să plătească aceste datorii. Potrivit legii, Ministerul va plăti o parte din datorii, respectiv sumele pentru care nu a fost respectată data scadentă. Spre exemplu, Spitalul Judeţean are o datorie de 72 de miliarde, iar Ministerul va plăti restanţele care ajung la 30 de miliarde de lei vechi, însă restul rămâne. Chiar şi aşa, Călinoiu vrea să scape de întreaga datorie a celor două spitale, care ajunge la 85 de miliarde de lei vechi.

“În momentul de faţă, Spitalul Judeţean din Târgu Jiu are o datorie de circa 70 miliarde de lei vechi, dintre care 40 de miliarde sunt datorii istorice către furnizorii de servicii. De asemenea, Spitalul de la Dobriţa are datorii de 15 miliarde de lei, din care 12 miliarde sunt datorii foarte vechi. În cazul în care semnez pentru preluarea spitalelor, cu datoriile pe care le au în prezent, risc ca, Consiliul Judeţean să fie dat în judecată de către furnizorii de servicii, iar o obligaţie de a plăti datoriile actuale şi penalităţile ar însemna blocarea activităţii celor două unităţi sanitare”, a declarat Ion Călinoiu. Preşedintele Consiliului Judeţean spune că va încerca să încheie un protocol cu Ministerul Sănătăţii, până la data de 1 iulie. “Ministerul Sănătăţii va trebui să vină cu un act juridic prin care să specifice că-şi  asumă responsabilitatea pentru datoriile spitalelor, iar Consiliul Judeţean nu va fi implicat în nici un  proces cu furnizorii de servicii“. Nici că va trebui să ia banii prin Casa de Sănătate reprezintă o problemă pentru preşedintele Consiliului Judeţean. „Odată cu descentralizarea spitalelor ar trebui să se pună şi problema descentralizării Casei de Asigurări de Sănătate. La nivelul judeţului va trebui să existe un fond din care să se distribuie banii către unităţile sanitare”, a mai precizat Călinoiu.

Spune că nu schimbă şefii spitalelor

Odată cu descentralizarea unităţilor sanitare se va reduce raţia de mâncare a bolnavilor şi costurile pentru ziua hotelieră de spitalizare. “Suntem obligaţi să reducem toate cheltuielile materiale. Acestea implică şi valoarea alocată hranei bolnavilor şi costurile unei zile hoteliere de spitalizare”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Gorj. Numărul de paturi va fi redus cu 14. De asemenea, Călinoiu spune că nu intenţionează să facă schimbări la nivelul conducerii celor două unităţi sanitare. La nivelul judeţului, un număr de şase spitale vor fi preluate de către consiliile locale. Este vorba despre Spitalul Orăşenesc Motru, Spitalul Orăşenesc Novaci, Spitalul Orăşenesc Bumbeşti-Jiu, Spitalul Sfântul Ştefan din Rovinari, Spitalul Orăşenesc Târgu Cărbuneşti şi Spitalul Orăşenesc Turceni.

Vizualizări: 111

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: