Campania de depunere a cererilor de subvenţie pe suprafaţă, amânată

Campania de depunere a cererilor de plată pentru schemele/măsurile pe suprafaţă nu va începe de astăzi, prima zi lucrătoare din luna martie, aşa cum erau obişnuiţi fermieri în anii trecuţi. Potrivit reprezentanţilor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Gorj, termenul de demarare a campaniei va fi amânat cu aproximativ două săptămâni din cauză că încă nu s-a adoptat legislaţia naţională şi comunitară. Procedura este mai greoaie întrucât din acest an se va depune o cerere unică pentru cinci măsuri diferite.

Cei peste 22.000 de fermieri gorjeni mai au de aşteptat până să poată depune cererile de plată pentru subvenţia pe suprafaţă. „Nu vom putea primi cereri începând cu data de 2 martie din motive obiective. Demararea campaniei s-a amânat pentru a putea fi adoptată legislaţia naţională şi comunitară. Anul acesta, pentru a putea beneficia de sprijinul pe suprafaţă fermierii trebuie să depună la APIA o singură cerere de plată pentru cinci măsuri care se derulau în perioade diferite. Cererea unică va fi o procedură simplificată pentru fermieri, însă va impune un volum mai mare de muncă pentru angajaţii APIA”, a declarat Constantin Negrea, directorul APIA Gorj.

Conducerea instituţiei spune ca până la începerea campaniei de depunere a cererilor de plată pentru anul în curs se vor finaliza plăţile pentru anul trecut. „De la începutul acestui an şi până în prezent, APIA a autorizat şi efectuat plăţi totale către beneficiari în valoare de 32.342.839,36 lei, ceea ce reprezintă 7,33 milioane de euro, având ca destinaţie principală cererile de plăţi pe suprafaţă depuse de fermieri în campania 2014. Sumele autorizate la plată şi neachitate pe toate schemele de plăţi, respectiv 2.049.783,82 lei, vor fi alocate şi vor intra în conturile fermierilor în zilele următoare”, a mai precizat Constantin Negrea.

Pot beneficia de măsurile de sprijin pe suprafaţă persoanele fizice sau juridice care exploatează terenul agricol pentru care solicită plata, în calitate de proprietari, arendaşi, concesionari, administratori în cadrul asociaţiilor în participaţiune etc. Dacă proprietarul a dat terenul în arendă, l-a concesionat sau l-a închiriat, sprijinul financiar pe suprafaţa respectivă va fi acordat celui care lucrează terenul.

ÎNTÂLNIRE

În perioada 2-4 martie directorul executiv împreună cu directorul adjunct al APIA Gorj se vor întâlni cu oficialii de la nivel central, în cadrul unei întâlniri care va avea loc Sinaia, aici urmând a le fi transmise noutăţi în legătură cu noua campanie de depunere a cererilor de plată.  

Vizualizări: 133

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: