Campania de sănătate lansată acum o jumătate de an... nu a început

Nicio gorjeancă nu şi-a făcut testul Papanicolau gratuit, aşa cum trâmbiţau medicii la începutul acestei campanii. Campania de screening a demarat în Gorj la jumătatea anului trecut. Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj recomanda călduros femeilor să-şi facă testul. Acum, DSP anunţă că respectiva campanie nu a început niciodată. Testul Papanicolau se poate face gratuit şi în afara „campaniei“ cu trimitere de la medicul de familie.

La jumătatea anului trecut, şi în Gorj ca şi alte judeţe din ţară, a fost demarată o campanie de screening pentru prevenirea cancerului de col uterin care a fost blocată încă de la început. În timp ce România primeşte premii de la Asociaţia Europeană de profil pentru această campanie de prevenire a cancerului de col uterin, în Gorj nicio femeie nu şi-a făcut testul Papanicolau prin intermediul campaniei. „Din nefericire, la nivelul judeţului Gorj, campania este blocată în acest moment, de fapt nici nu a început. Este şi acum în stadiu de depunere a dosarelor de către medicii de familie şi specialişti. La Direcţia de Sănătate Publică s-au înscris în campanie numai 30 de medici de familie din cei peste 200 care îşi desfăşoară activitatea. Ei primeau câte 8 lei pentru fiecare femeie consiliată şi trimisă la medicul specialist pentru a-şi face testul. Nici de la Ministerul Sănătăţii nu am mai primit nimic legat de această campanie. Oricum, la noi nicio femeie nu şi-a făcut testul Papanicolau prin intermediul campaniei. Mai mult decât atât, eu cred că suma primită pentru fiecare pacientă li se pare mică medicilor şi de aceea nu s-au înscris în campanie pentru că ei acolo unde au suspiciuni dau trimitere pacientelor către medicii ginecologi şi îşi fac gratuit testul Papanicolau dacă sunt asigurate. Noi aşteptăm şi sperăm să se reia această campanie”, a declarat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.

Declaraţie

„Este o boală care nu iartă însă dacă e depistată le timp se poate vindeca şi numai cu ajutorul testului Papanicolau se poate depista”

Vasile Stănculete, medic ginecolog.  

Vizualizări: 101

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: