Campania de vaccinare a minorelor, din nou un eşec

Sute de părinţi din judeţul Gorj vor fi puşi din nou în situaţia de a alege, la sfârşitul lunii noiembrie, vaccinarea sau nevaccinarea, fetiţelor cu vârste cuprinse între 9-13 ani, împotriva cancerului de col uterin. În prezent, campania de vaccinare se află încă în faza de informare care constă în instruirea medicilor din cadrul cabinetelor care s-au înscris la acest program. Urmează ca în luna octombrie profesorii să organizeze şedinţe cu părinţii în cadrul cărora aceştia să fie informaţi cu privire la avantajele dar şi riscurile ce le impune vaccinarea.

La sfârşitul campaniei de informare vor fi stabilite dozele pentru judeţ în funcţie de numărul părinţilor care îşi vor da acceptul. Vaccinarea are loc în trei etape, prima etapă având loc în luna noiembrie, cea de-a doua în luna ianuarie iar cea de-a treia etapă nu a fost încă stabilită. Vaccinul va cuprinde 3 doze iar părinţii care vor fi de acord vor trebui să scoată din buzunare aproximativ 600 de lei, potrivit Elenei Piţian. În schimb, Angela Flitan, medic la Planificare Familială, spune că vaccinul costă peste 300 de euro.

Indiferent de preţ, campania se anunţă din nou,un eşec. În cadrul campaniei de anul trecut, în judeţul Gorj, au fost vaccinate doar 11 fetiţe. „Vaccinările se fac în cadrul cabinetelor şcolare unde învaţă fetiţele iar noi nu dispunem de aparatură atât de performantă care să descopere astfel de malformaţii. Şi chiar dacă s-ar detecta, riscul ar rămâne la fel de mare pentru că astfel de malformaţii pot apărea şi în timpul vieţii”, a declarat unul dintre medicii cabinetului de la Colegiul Tehnic „Materiale de Construcţii“ din Târgu Jiu. Aceasta a mai spus că oamenii nu sunt receptivi la acest vaccin, temându-se de consecinţe.

Receptivi în mediul rural

Doar două fete din Târgu Jiu au fost vaccinate, 2 din Motru, una din Jupâneşti, Bumbeşti-Jiu, Cruşeţ, Roşia de Amaradia, Drăguţeşti. În prezent, fetiţele se află în evidenţa Direcţiei de Sănătate Publică Gorj, secţia Epidemiologie, starea lor de sănătate fiind monitorizată, acestea neavând nicio reacţie adversă în urma vaccinării. Singura reacţie care poate apărea este durerea locului injectării. Cu toate că oamenii sunt foarte sceptici în ceea ce priveşte vaccinul, Elena Piţian, consilier principal din cadrul DSP Gorj, a declarat că „vaccinul nu provoacă în niciun caz boala pentru care se vaccinează. În ceea ce mă priveşte mă declar total încrezătoare în acest tip de vaccin”. Cât despre contraindicaţii, acestea sunt la fel ca cele ale unui vaccin obişnuit a declarat Elena Piţian, însă în cazul unei afecţiuni congenitale lucrurile se pot complica şi asta pentru că înaintea administrării vaccinului fetiţele nu sunt supuse unor analize amănunţite pentru a putea fi detectată vreo malformaţie de acest gen

Vizualizări: 109

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: