Campanie de strângere de fonduri pentru a salva un monument din Gorj

Reprezentanții Ambulanței Monumentelor au lansat o campanie de strângere de fonduri pentru salvarea Culei Crăsnaru din județul Gorj. Este nevoie de 42.000 €, pentru a pune acest monument în siguranță și a-i oferi șansa unei restaurări complete în viitor, după mai bine de 50 de ani de la ultimele lucrări.

Banii adunați din donații vor acoperi costurile pentru realizarea documentației de punere în siguranță, costurile de achiziție ale materialelor de construcție și cheltuielile legate de transportul echipei și a materialelor. De asemenea, din aceeași sumă se vor asigura plata meșterilor și a restauratorilor, precum și cazarea și mesele voluntarilor.

Pentru a fi parte dintre salvatorii Culei Crăsnaru, oricine poate dona suma de minim 10 euro, iar numele lui va fi inscripționat cu ajutorul unei mici dălți pe șița care va fi montată pe acoperiș.

Acoperișul este distrus

Cula a fost construită de Cocoş Crăsnaru, în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, și avea rol de veghe şi de apărare. De-a lungul timpului a suferit modificări: a fost incendiată de turci şi refăcută în anul 1801, de către Barbu Cocoş, fiul ctitorului, iar în 1898, a fost afectată de un puternic trăsnet.

După 1951, a fost naţionalizată, găzduind sediul Sfatului Popular, iar în 1966 a fost reabilitată de către Direcţia Monumentelor Istorice. Cula a fost retrocedată, în 2006, urmaşilor, care au lăsat-o să se degradeze. În prezent, este abandonată, ultimul proprietar fiind decedat.

În prezent, cula este într-o avansată stare de degradare: şindrila de lemn şi coloanele care susţin cupola acoperişului sunt distruse, balconul s-a degradat din cauza intemperiilor naturii, uşile şi ferestrele au fost furate, iar tencuiala nu mai există.

Donațiile se pot face în contul Asociației Inima Olteniei sau pe Paypal cu specificația GROȘEREA. 

IBAN: RO04BRDE170SV47898771700

Cod SWIFT: BRDEROBUXXX

Nume bancă: BRD Craiova Agentia Craiovita Noua

Nume: ASOCIAȚIA INIMA OLTENIEI

Galerie foto


Vizualizări: 1,088

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: