Campioana olimpică din Gorj: Am început atletismul alergând după animale pe câmp

Atleta Constantina Diță, devenită campioană olimpică la maraton la 38 de ani, a început sportul într-o formă mai puţin organizată. Gorjeanca a mărturisit recent că a început atletismul alergând după animale pe câmp şi apoi a ajuns la Târgu Jiu, clubul Pandurii.

Constantina Diță a surprins o lume întreagă la Jocurile Olimpice de la Beijing, din 2008, câştigând medalia de aur la maraton, considerat cea mai grea probă din atletism. Avea atunci 38 de ani și jumătate şi reuşea să alegre maratonul olimpic în 2 ore, 26 de minute si 44 de secunde, câştigând proba după o cursă pe care a luat-o pe cont propriu de la kilometrul 20 şi până la final.

Recent, atleta născută la Turburea, în Gorj, a povestit pentru ziare.com care a fost prima sa cursă de atletism şi cum a fost descoperită de antrenorul Mircea Zorilă de la clubul Pandurii. „La 17 ani, în penultimul an de liceu, am avut o competiție între licee în comuna Turburea, de unde sunt eu, din Gorj. Am câstigat cursa detaşat, i-am bătut şi pe băieţi şi am mers la Târgu Jiu, la faza judeţeană. Acolo am venit pe locul 3 şi m-a descoperit primul meu antrenor, Mircea Zorilă. M-a întrebat dacă vreau sa fac atletism, eu de mult vroiam să fac atletism, dar ştiţi cum era situaţia la ţară, mama nu mă lăsa la sport”, a povestit marea campioană olimpică, mărturisind că alerga de mult timp după animale pe câmp: „La 14 ani am ascultat la radio cursa Maricicăi Puică, de la Los Angeles, şi îmi doream să fac acelaşi lucru. Oricum eu alergam toată ziua pe câmp cu animalele. De la 14 ani şi pana la 17 eu mă tot rugam de mama să mă lase să fac sport, ea nu şi nu. Dar după ce am venit pe locul 3 la Târgu Jiu, antrenorul Mircea Zorilă m-a întrebat dacă vreau să fac performanţă şi să mă pregătesc la Târgu Jiu. A venit la mama acasă şi a vorbit cu ea şi asa am început antrenamentele”.

Constantina  Diţă-Tomescu este cea mai vârstnică persoană din lume care a câștigat un maraton la Jocurile Olimpice.

Galerie foto


Vizualizări: 12,151

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vedete:

Citește și: