Campionat Balcanic de Radiogoniometrie. „Vânătoare de vulpi” la Târgu Jiu

Aproximativ 150 de pasionaţi de radiogoniometrie din zona de Sud-Est a Europei îşi vor da întâlnire, la sfârşitul acestei săptămâni, la Târgu Jiu. Cu mic, cu mare, „vânătorii de vulpi” vor veni în Gorj pentru a participa la etapa Campionatului Balcanic de Radiogoniometrie de Amatori, eveniment aflat sub patronajul Federaţiei Române de Radioamatorism. În paralel se va desfăşura şi Cupa „Constantin Brâncuşi” la radiogoniometrie, competiţie de talie internaţională.   

Campionatul Balcanic de Radiogoniometrie de Amatori va aduna în oraşul lui Brâncuşi sportivi din Serbia, Croaţia, Slovenia, Muntenegru, Moldova, Bulgaria şi, bineînţeles, România. Vor fi trei zile de concurs. Prima etapă va avea loc vineri, cu proba de sprint, care va începe la ora 16:00, în pădurea Drăgoieni. Etapele de sâmbătă şi duminică, probele de 3.5 MHz şi 144 MHz, se vor desfăşura în pădurea de la Bîrseşti, cu sosire la Rasova, în comuna Băleşti.

„Trasele de sâmbătă şi duminică au lungimi de circa 10 km, în funcţie de categoria de vârstă a participanţilor. Sunt de la 12 până la 70 de ani. Concursul constă în ascunderea unor emiţătoare radio în pădure, iar sportivii, cu nişte receptoare radio, determină direcţia de unde vine semnalul şi aleargă prin pădure şi găsesc acele emiţătoare ascunse. Am ales pădurile respective pentru că avem hărţi de orientare cartate. Concurentul va primi şi harta zonei. Este campionat balcanic şi este o etapă grea ca şi competiţie. Este concurs la nivel înalt. În România, nu s-a mai desfăşurat un astfel de campionat de 11 ani”, a declarat Adrian Marcu, instructor voluntar la CS Pandurii Târgu Jiu.

Competiţia de radio-orientare care va avea loc în pădurea Drăgoieni se va desfăşura pe o suprafaţă mai mică, de circa 3 km. La această probă, concurenţii vor trebui să caute 12 emiţătoare (vulpi), iar în pădurea din Bîrseşti vor fi şase, dar răspândite pe o arie mult mai extinsă. „Pentru Campionatul balcanic, fiecare probă se premiază separat. Iar pentru Cupa «Constantin Brâncuşi», la care vor participa şi concurenţi din Ungaria, adunăm rezultatele din toate cele trei zile şi va rezulta un singur câştigător la toate probele adunate”, a mai explicat Adrian Marcu.

Cei mai buni sportivi vor fi premiaţi cu medalii personalizate şi diplome.   

Evenimentele sunt organizate de Clubul Sportiv Pandurii Târgu Jiu, împreună cu alţi radioamatori din localitate. Unul dintre aceştia, Ovidiu Arţăriş, va face propagandă evenimentului prin intermediul unei staţii cu un indicativ special dedicat concursului, comunicând în acest fel cu pasionaţii acestui sport din întreaga lume.

Acest campionat este şi o etapă de selecţie pentru sportivii români care vor participa săptămâna viitoare la Campionatul Mondial de Copii, în Cehia. Echipa României este formată în proporţie de 80% din sportivi gorjeni. Lotul este deja format. De asemenea, în 2021, Campionatul Mondial de Radiogoniometrie pentru copii se va desfăşura la Târgu Jiu.

Vizualizări: 1,079

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: