Canalizarea din Stăneşti, utilă doar pentru viceprimar!

Într-un judeţ în care una din două gospodării are toaleta în fundul curţii, la Stăneşti autorităţile au încercat să rezolve problema, cu fonduri europene, pentru patru sate componente ale comunei. Acum, când proiectul este gata, doar viceprimarul s-a racordat la reţeaua de canalizare, restul sătenilor fiind ori prea reticenţi, ori prea săraci pentru a face un astfel de pas spre civilizaţie.

Reţeaua de canalizare a fost introdusă vara aceasta în satele Obreja, Măzăreşti, Căleşti şi Bălani. Cele peste două sute de familii de aici de abia aşteptau ca autorităţile să finalizeze proiectul pentru că, pe lângă reţeaua de canalizare, acestea au realizat şi reţeaua de apă potabilă, cea care, de fapt, îi interesa pe oameni mult mai mult. Canalizarea rămâne pentru ei o enigmă, dovadă şi faptul că doar viceprimarul Gheorghe Groza s-a branşat la reţea.

O recunoaşte chiar primarul Vasile Pârvulescu, care spune că, pe lângă vice, doar o şcoală şi o grădiniţă mai beneficiază, deocamdată, de reţeaua respectivă de canalizare şi asta pentru că au toalete moderne, construite recent. În cazul vicelui wc-ul rămâne însă tot în curte pentru că acesta nu are baia gata şi dacă iarna vine repede s-ar putea ca până în primăvară să fie nevoit să nu renunţe la privata din fundul curţii.

Branşarea costă sute de lei

Oamenii ar avea de plătit câteva sute de lei pentru a se branşa la canalizare, plus o taxă lunară de cinci lei. Sumele par însă mult prea mari pentru niște pensionari care nici măcar nu știu foarte bine la ce le-ar putea folosi aşa ceva. „Nu avem canalizare, că-i scumpă, dar ar fi bună ca am uda şi noi vara în grădină, că pe seceta asta s-a uscat totul”, spune o bătrână care e convinsă că nu vorbeşte despre reţeaua de apă, ci despre cea de canalizare.

O alta, vecină cu ea, spune că la cei 90 de ani ai ei nici vorbă de canalizare. „Eu sunt cu vacile la câmp şi nu am nevoie de wc în casă. Am trăit până acum cu el în curte, acolo o să rămână probabil şi după ce o să mor eu. Dacă alţii au nevoie să-şi bage, dar mie nu-mi trebuie”, declară nonagenara.

Pârvulescu spune că localnicii, care îşi permit, achită măcar odată pe an câte 200 de lei la vidanja care vine să le golească privatele, bani cu care ar putea să înceapă să-şi amenajeze o baie modernă. La magazinele de profil din Târgu Jiu oamenii nu ar plăti mai mult de 400 de lei pe un wc şi o chiuvetă, cu baterie cu tot, dar fără a pune la calcul o cadă de baie şi, eventual, gresia şi faianţa, care cresc costurile unei asemenea investiţii.

Vizualizări: 166

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: