Canalizarea din Târgu Jiu, un proiect aproape blocat

Un proiect de 90 de milioane de euro privind realizarea canalizării în Târgu Jiu pare amorţit de mai multe luni. Firmele care se ocupă de lucrare dau semne de probleme financiare. Conducerea Aparegio, societatea care a contractat lucrarea, nu pare îngrijorată, pe motiv că poate executa oricând garanţia depusă de firmele constructoare.

Marele proiect cu finanţare europeană despre care s-a vorbit în anii trecuţi şi care peste câteva luni trebuia să fie numai bun de inaugurat se cam transformă în ceea ce gorjenii au văzut deja că se întâmplă pe drumul european 79, între Bumbeşti Jiu şi Rovinari. Modernizarea şi extinderea reţelei de canalizare a oraşului, inclusiv prin realizarea de reţele în zona de vest şi de sud a municipiului, rămâne deocamdată o promisiune pe care autorităţile locale o pot onora doar anul viitor. Firmele care s-au apucat la sfârşitul iernii trecute să spargă mai multe străzi din oraş, inclusiv Calea Severinului, o arteră extrem de aglomerată şi plină de gropi, sunt înglodate în datorii şi sunt cu un pas în faliment, Aparegio, care le angajase pentru a realiza lucrările fiind acum decisă să rezilieze contractul.

Falimentul firmelor ar duce la întârzierea lucrării

Energoconstrucţia SA Bucureşti, Presanitas SRL Târgu Jiu şi Sincoservice Craiova, prima fiind liderul de lucrare, nu au capacitatea financiară de a derula un proiect de 90 de milioane de euro. Surse autorizate spun că acestea şi-au subdimensionat costurile pentru a fi sigure că au un preţ mic şi câştigă lucrările, iar acum, când a fost să lucreze efectiv, au realizat că banii nu le sunt de ajuns. Cam cum s-a întâmplat şi cu constructorii unguri care se apucaseră de drumul spre Bumbeşti Jiu... Directorul Aparegio, Ion Popescu, spune că societatea nu va pierde financiar pentru că va executa garanţiile ce le-au fost impuse firmelor menţionate la momentul semnării contractului, fiind vorba de peste 5 milioane de lei. Problema serioasă o reprezintă timpul care se va pierdere cu reluarea licitaţiei şi desemnarea unui nou constructor care să continue reţelele începute şi nefinalizate.

Vizualizări: 148

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: