Când Cârciumaru şi Călinoiu se ceartă…

Pentru doi oameni care îşi fac concediile împreună, cei doi lideri ai PSD Gorj, preşedintele Florin Cârciumaru şi preşedintele executiv Ion Călinoiu, nu se poartă deloc camaradereşte. Dimpotrivă, îşi bagă cuţitul pe la spate ori de câte ori au ocazie. Iar numirea şefilor de la deconcentrate şi a celor din Complexul Energetic Oltenia le dă câte o ocazie în fiecare zi.

Certurile dintre Călinoiu şi Cârciumaru nu sunt de ieri de azi, dar public au fost întotdeauna negate. Cei din anturajul lor ştiu însă cât de rău s-a enervat Cârciumaru atunci când Călinoiu l-a pus pe Stănculete director la Spitalul Judeţean, fără să consulte partidul. Situaţia s-a repetat zilele trecute, când Călinoiu „şi-a permis” să susţină alţi directori de şcoli, decât cei agreaţi de Cârciumaru. Ce scandal a fost, în spatele uşilor închise! Nici cunoscutul primar al Târgu Jiului nu se lasă mai prejos. Deşi PSD-ul lui Călinoiu îl susţine pe pesedistul Gheorghe Milosteanu pentru şefia Minprest, Florin Cârciumaru preferă să susţină un liberal, pe consilierul municipal Gabriel Giorgi. Iar motivul este simplu, Giorgi a fost reprezentantul pe Gorj al unei firme de construcţii care a avut lucrări babane cu Primăria Târgu Jiu şi „a colaborat bine” cu primarul. Care primar, spre furia lui Călinoiu, are o colaborare mai mult decât bună şi cu sindicalistul Marin Condescu, astfel că a susţinut o serie de directori în minerit agreaţi (controlaţi) de acesta.

Când doi se ceartă… a apărut un al treilea personaj cheie în împărţirea posturilor. Este vorba de noul prefect Claudiu Teodorescu, cel care îl va ajuta treptat pe Victor Ponta să deţină controlul absolut asupra filialei Gorj a PSD. Şi Cârciumaru, şi Călinoiu, încearcă pe de o parte să se pună cât mai bine cu noul prefect, pe de altă parte să îl controleze. Călinoiu este dispus să joace şi rolul de „bonă” şi să îl ducă pe ăla micu’ în mină, care era şi el curios să vadă cum lucrează minerii. Că tot veni vorba de vizita de imagine făcută de cei doi în mină, i-aş transmite noului prefect că doar va fi luat în râs dacă va continua pe linia asta. O vizită în mină ar fi fost de salutat dacă omul s-ar fi dus acolo cu nişte probleme concrete pentru care ar fi propus eventual şi soluţii. Altfel, că e grea munca de miner o ştiau toţi cei care lucrează în domeniu, nu era necesar să vină prefectul să le spună.

Revenind la „împărţirea” funcţiilor, până acum câteva săptămâni, aspiranţii ştiau că trebuie să negocieze (separat) cu trei poli de putere în USL: Călinoiu, Cârciumaru şi Dian Popescu. După vizita lui Dian Popescu în arestul poliţiei, puterea acestuia s-a dus, iar PNL-ul a fost folosit de cei doi lideri ai PSD pentru a-şi face jocurile. Când lui Călinoiu nu i-a convenit candidatul propus de Cârciumaru, a ajutat PNL să-şi numească un om. Când lui Cârciumaru nu îi convine că tot Călinoiu îşi plasează oamenii, pune un liberal. Asta nu înseamnă că PNL iese în câştig, pentru că oamenii lor ştiu că sunt la mâna celor care i-au numit. De câteva săptămâni însă, a apărut un al patrulea loc de negociere. Unii spun chiar că este suficient doar girul lui Claudiu Teodorescu, reprezentantul lui Victor Ponta în teritoriu. Şi că Ponta va da din ce în ce mai multe semnale că Florin Cârciumaru şi Ion Călinoiu nu mai sunt poli de putere în PSD Gorj. Dar asta după alegerile parlamentare, că până atunci mai are nevoie de ei.

Vizualizări: 184

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: