Când le oferim copiilor acces la un laptop

Fie că deții un Macbook Pro sau un alt tip de laptop, dacă ești părinte, cu siguranță te-ai întrebat care este momentul adecvat pentru a le permite copiilor să folosească un laptop.

Iar pentru că este un subiect destul de controversat, părerile fiind împărțite, te ajutăm să iei o decizie informată.

Tehnologia ne oferă o serie de oportunități și ne poate îmbunătăți și simplifica viața, însă are și părțile ei întunecate, mai ales dacă devenim dependenți de timpul petrecut în fața ecranelor. Cu atât mai mult poate să fie dăunătoare copiilor dacă aceștia sunt expuși de la vârste fragede și dacă petrec prea mult timp în fața unui telefon, a unei tablete, a unui televizor sau a unui Macbook Pro sau orice alt brand de laptopuri.

De ce există controverse?

Există o întreagă dezbatere în jurul acestui subiect, unii experți și psihologi fiind de părere că trebuie să îi expunem cât mai târziu pe copii la tehnologie și să facem tot ce ne stă în putință pentru a îi feri pe aceștia de efectele nocive pe care le pot provoca activitățile mult prea intense în fața ecranelor. Acest lucru este justificat de faptul că scade capacitatea de concentrare, scade capacitatea de atenție și unele studii arată chiar că timpul în exces petrecut în fața ecranelor și mai ales de la vârste fragede are o mare legătură cu scăderea IQ-ului copiilor. 

Însă cuvântul cheie aici este excesul, așa că nu trebuie să ne speriem și să privim tehnologia ca pe ceva dăunător, atâta timp cât controlul este la noi și atâta timp cât știm să le impunem limite copiilor noștri. Bineînțeles că și vârsta este importantă aici deoarece expunerea înainte de trei ani dăunează grav dezvoltării emoționale și a dezvoltării creierului. 

Pe de altă parte, cealaltă tabără susține că privarea de a folosi un laptop Macbook Pro sau de la orice alt brand, un telefon sau o tabletă, poate avea consecințe grave, copilul nedeprinzând abilități de bază de folosire a tehnologiei și astfel devenind frustrat și inadaptat. Însă și aici, ca și mai sus, soluția este moderația. Nu trebuie să picăm în extreme și dacă reușim să găsim un echilibru, aceasta este calea pentru a nu-l priva pe copil de tehnologie, dar și pentru a nu fi părtași la a îi provoca diverse boli emoționale sau fizice.

Când le oferi copiilor acces la un laptop?

Acum, că am înțeles mai bine care este cauza părerilor controversate, hai să vedem care este vârsta la care le poți oferi copiilor acces la un Macbook Pro sau orice alt tip de laptop. 

Studiile arată că expunerea la ecrane, cu sau fără voia ta, începe la vârsta de trei ani, când copilul își dezvoltă capacitățile motorii și cognitive, capacitatea de a vedea, dar și abilitățile sociale. Când spunem cu sau voia ta fără voia ta, ne referim la acele situații în care copilul se uită în telefonul tău, se uită la televizor sau se uită în laptopul tău Macbook Pro sau ori de la oricare alt brand, atunci când tu lucrezi. 

Asta nu înseamnă că este firesc să îl expui de la vârsta de trei ani. Cercetările subliniază că atunci când merg la școală, adică în jurul vârstei de șase-șapte ani, este în regulă dacă au acces la laptop, însă sub o oră pe zi pentru a evita toate problemele de sănătate pe care le-am expus mai sus. 

În funcție de înaintarea în vârstă, poți crește și timpul de expunere, în gimnaziu fiind în regulă dacă petrece două ore în fața unui laptop Macbook Pro sau orice alt tip de laptop, în fața unei tablete sau a unui telefon, iar la vârsta adolescenței este recomandat să nu petreacă mai mult de trei ore folosind ecranele.

Acum, că știi toate aceste lucruri, ține de tine să controlezi momentul și timpul pe care copilul tău îl petrece în fața unui laptop. Nu uita că soluția este moderația și te sfătuim să ai grijă de conținutul pe care îl accesează copilul tău atunci când folosește un device.

Vizualizări: 372

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Tendințe:

Citește și: