Untul de muscă, noul aliment care ar putea ajunge în magazine 

Făina de greieri sau de viermi ori burgerii din insecte nu au epuizat imaginația cercetătorilor în domeniul alimentar. Mai nou se propune comercializarea untului de muscă, un aliment care nu pare deloc apetisant. 

Cercetătorii de la Universitatea Gent, din Belgia, sunt cei care au creat o grăsime din larve de muscă pentru a înlocui untul în gofre, prăjituri și biscuiții. Aceștia afirmă că utilizarea grăsimii provenite de la insecte este mai sustenabilă decât produsele lactate.  

Procesul de producție nu implică neapărat muștele pe care le știm din viața de zi cu zi, ci doar larvele de laborator. „Cercetătorii înmoaie larvele de muscă neagră într-un castron cu apă, le pun într-un blender pentru a obține o pastă netedă de culoare gri, iar apoi folosesc o centrifugă de bucătărie pentru a separa untul de insecte”, au descris cei de la The Guardian procesul de producție.

„Ele sunt mai sustenabile deoarece [insectele] folosesc mai puțin teren [decât bovinele], sunt mai eficiente în convertirea hranei... și folosesc, de asemenea, mai puțină apă pentru a produce unt,” a spus Tzompa Sosa, cercetătorul care supraveghează cercetarea. Acesta spune că nu se observă nicio diferență atunci când într-o prăjitură este înlocuită o parte din untul de lapte cu grăsime de larve.  Singurul inconvenient ar putea fi un gust neobișnuit atunci când procentul ajunge la 50-50.

Alimentele din insecte au niveluri ridicate de proteină, vitamine, fibre și minerale, iar cercetătorii din alte țări ale Europei le privesc ca pe o alternativă mai prietenoasă cu mediul și mai ieftină la alte tipuri de produse animale.

Vizualizări: 3,157

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Tendințe:

Citește și: