Când va fi aprobat planul de restructurare a CE Oltenia

Șefii Complexului Energetic Oltenia speră ca planul de restructurare și decarboneare să fie aprobat de către Comisia Europeană până la sfârșitul anului.

„Planul a fost trimis pe 31 august la Bruxelles, iar acum suntem în așteptare. Am avut consultări cu Bruxelles-ul pe timpul verii, am primit câteva direcții în care să ne ducem, cu conținutul, cu diverse ținte pe care trebuie să le atingem, cum ar fi restaurarea viabilității financiare a companiei pe termen mediu și lung”, a declarat Lăcrămioara Diaconu-Pințea, membru al Directoratului CE Oltenia, pentru profit.ro.

În plus, șefii companiei se așteaptă la întrebări și solicitări de clarificare din partea Comisiei Europene. „Evaluarea este încă în derulare, ceea ce nu e un motiv de îngrijorare, e ceva firesc, pentru că durata planului este foarte amplă (5 ani), este o sumă foarte mare (3,5 miliarde euro), iar ajutorul de stat individual pe care vrem să-l accesăm are și o componentă de fonduri UE, schemă la care pot fi mai multe companii eligibile, ceea ce presupune o mare complexitate. Suntem în perioadă de prenotificare, ne așteptăm la întrebări și solicitări de clarificare, iar ulterior vom ajunge la faza finală, cea de notificare, pe care sperăm noi să o vedem închisă până la finalul anului”, a explicat Diaconu-Pințea.

Proiectele de investiții ale CE Oltenia ar urma să fie finanțate atât din Fondul de Modernizare, cât și din cel de Tranziție Justă.

Planul de investiții pe cinci ani se ridică undeva la 2 miliarde de euro. „Vom păstra undeva la 50% din activitatea care are legătură cu cărbunele, fie că este vorba despre minerit, fie despre capacități energetice care au legătură cu cărbunele, pentru o perioadă ulterioară celei de restructurare”, a mai arătat oficialul CE Oltenia.

Vizualizări: 4,105

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: