Când va stinge Ciurel lumina?

Una din cele mai mari companii din Gorj a rămas în beznă de vinerea trecută. CEZ a debranşat de la energie toate punctele de lucru ce aparţin companiei Succes. Acum nu mai departe de un an, societatea nu părea să aibă probleme. Cam din vara trecută au apărut semnale că salariile nu mai sunt date la timp. Sesizările, mai întâi răzleţe, s-au înmulţit, venind din partea salariaţilor mai multor firme care aparţineau aceluiaşi grup. A fost o chestiune de timp până la primele controale, au urmat reţineri din partea furnizorilor de a da marfă pe datorie şi a băncilor de a credita, până când colosul a rămas în beznă. Drumul de sus până foarte jos este parcurs rapid, iar posibilitatea de reacţie este minimă.

Din păcate, cea mai mare problemă a Gorjului s-ar putea să fie alta şi să se numească societatea Complexul Energetic Oltenia. În treacăt fie spus, dacă exista colaborare şi voinţa de a nu lăsa mii de oameni fără serviciu, cred că se putea face o compensare între banii pe care firmele lui Sarcină îi au de primit de la CE Oltenia şi datoriile Succes la energie.

Revenind la CE Oltenia, probabil că mamutul energetic nu riscă să rămână în beznă. Ar fi chiar culmea, pentru un producător de energie. Situaţia economică a companiei este însă pe muchie de cuţit şi nu de acum, ci de doi ani, de când Ciurel face echilibristică financiară, potrivit propriilor declaraţii. Când eşti pe muchie, orice adiere te poate doborî, iar din cădere, aşa cum se vede şi în cazul Succes, e greu să te mai oprească cineva.

Din păcate, autorităţile administrative şi politice ale judeţului se încăpăţânează să trăiască în propria minciună. Ciurel, Călinoiu şi Cârciumaru spun mereu că situaţia e bună la CE Oltenia, că nu vor fi daţi oameni afară, poate doar nişte externalizări pe care se chinuiesc să le facă de doi ani. Cei trei refuză să recunoască măcar faţă de ei înşişi că societatea energetică boleşte de prea mult timp. Împreună cu tătucul lor Victor Ponta trebuie să înţeleagă un lucru, dacă începe prăbuşirea,  nimeni nu va mai putea face nimic, aşa cum nu s-a putut nici la Oltchim, nici la RAAN, nici la CE Hunedoara, ca să ne referim doar la ce se întâmplă prin vecini. Măcar în al treisprezecelea ceas, luaţi o măsură preventivă şi demiteţi echipa Ciurel, care şi-a dovedit incompetenţa. Înţeleg că Ciurel este cel mai bun specialist pe care l-a putut da PSD Gorj, dar asta nu înseamnă că este un bun specialist. Sigur găsiţi ceva mai bun, dacă nu căutaţi în mediul politic. Faceţi asta acum, pentru că în curând va fi prea târziu. Şi pereţii erau mai receptivi decât Călinoiu şi Cârciumaru la vederea balanţei CEO la nouă luni pe 2014, cu 290 de milioane de RON pierdere. Nu aşteptaţi să se stingă lumina, încă nu e târziu.

Vizualizări: 143

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: