Candidatul roşu, mega-lansare cu tone de pop-corn

Circa 70.000 de mii de români au fost duşi sâmbătă pe Arena Naţională din Bucureşti, unde Victor Ponta şi-a lansat candidatura la preşedinţie. Mega-lansarea a avut loc în ziua în care premierul a împlinit 42 de ani, făcându-i pe mulţi să îşi aducă aminte cum era sărbătorită pe vremuri ziua de naştere a „conducătorului iubit Nicolae Ceauşescu”. Atacuri similare au venit şi dinspre preşedintele Băsescu. „Să faci de ziua ta o asemenea lansare, arată că omul ăsta şi-a pierdut controlul, cumpătul”, a spus Băsescu, comparându-l pe Ponta cu liderul comunist nord-coreean Kim Jong-Un. A fost deja a treia lansare în ultimele săptămâni pentru Victor Ponta, după cea de la Craiova, care s-a suprapus cu inundaţiile din sudul ţării, şi cea de la Alba Iulia, unde organizaţiile PSD din întreaga ţară au fost interconectate la un video-congres. Sonorizarea slabă, căldura, curentul, numărul mic de toalete şi plictiseala au alungat mii de oameni din arenă înainte şi în timpul discursului lui Victor Ponta. Organizatorii au scurtat durata evenimentului de la două ore la o oră şi jumătate, pentru a nu rămâne cu stadionul gol înainte de final.

Zeci de microbuze și autocare au plecat sâmbătă dimineața din Târgu Jiu spre capitală, la fel ca din toate marile orașe ale țării, pentru ca la București să se strângă 70.000 de membri și simpatizanți care să îl ovaționeze pe Victor Ponta atunci când își anunță candidatura. Circa 1.800 de gorjeni au fost alături de Ponta. Mulţi dintre ei activişti de partid, alţii pensionari păcăliţi de primari că merg în excursie. „Mergem cu pensionarii de la noi de la club, în excursie”, a explicat un târgujian. “Sunt pensionar la domnul Stanciu și zice: hai mă, domne, mergem, e eveniment important si în general o sa fim mulți. Dar putini ne mai întoarcem. Vor mai fi probleme, sunt localnici din București”, a mai spus un bătrân înainte să urce în autocar. Constantin Stanciu, organizator, susține că știe că unii bătrâni merg în vizită la copii. „Poate cei mai mulţi nu merg la miting, au copii în București. Le-am zis, mie să-mi spuneți care nu vă întoarceţi, să nu stau după voi. S-ar putea să vină să se plimbe”, a spus acesta.

Gheorghe Milosteanu, secretarul PSD Gorj, spune că oamenii consideră că pleacă în excursie, deși li s-a spus că merg la lansarea candidaturii lui Victor Ponta. „Sunt si oameni mai în vârstă care, după părerea lor, deși ştiu că merg la lansarea premierului, o consideră și ca o excursie frumoasă în care să-l cunoască și să-l audă vorbind pe viitorul președinte al României”, a explicat Milosteanu.

Ponta, discurs uşor naţionalist

Lansarea lui Victor Ponta a fost un fiasco sau cel puţin aşa s-a văzut din tribune. Discursul său nu a fost auzit bine din cauza sonorizării proaste, dar oricum a fost mai mult propagandistic decât pragmatic. Scena pe care s-au ţinut discursurile a fost decorată cu panouri cu motive tradiţionale şi coloane inspirate din opera lui Constantin Brâncuşi - Coloana Infinitului. Victor Ponta a mai apărut la Coloana Infinitului în 2013, când a spus că în 2014 o va restaura, lucru ce nu s-a împlinit până acum. Participanții la evenimentul PSD au primit tricouri cu mesaje de susţinere pentru Victor Ponta, dar şi pop-corn.

lansare_ponta

ponta3Mii de persoane au părăsit Arena Națională chiar în timpul evenimentului. Unii participanți, intervievați de televiziunile centrale, au spus că s-au plictisit, că au plecat pentru că nu aveau unde să meargă la toaletă sau că au venit mai mult obligaţi de primari. Unii dintre ei au spus că au primit 100 de lei în schimbul participării la eveniment. Pentru că mii de oameni plecau în timp ce vorbea Ponta, manifestarea s-a încheiat mai devreme cu o jumătate de oră. Bucureștenii au fost singurii care au știut că Ponta și-a lansat candidatura, pentru că a paralizat traficul din tot orașul.

„Azi, la 42 de ani vreau să vă spun că mă simt pregătit, am curajul, am încrederea, credinţa, împreună cu dumneavoastră, că pot fi preşedintele românilor, că putem să facem acea mare schimbare pe care o aşteptăm. Vreau să fiu preşedintele românilor care vor sărbători 100 de ani de la marea unire", a spus Ponta, care a vorbit despre originile sale în Ardeal şi despre bunicul care a fost preot ortodox.

HUIDUILEI LA DINAMO

Premierul Victor Ponta a fost huiduit de o parte a suporterilor dinamovişti la meciul cu CSMS Iaşi, din Liga 1. Huiduielile au fost ca replică la faptul că o altă parte a galeriei dinamoviste a participat, la cererea vicepremierului Gabriel Oprea, la lansarea candidaturii lui Ponta pe Arena Naţională. Aceştia au fost cei mai vocali şi mai vizibili oameni din tribune, scandând grupat, fiind îmbrăcaţi în roşu şi afişând trei bannere uriaşe cu chipul liderului PSD. Ultraşii dinamovişti au dezaprobat implicarea în politică a suporterilor şi i-au cerut lui Ponta să scoată politica de pe stadioane.

Vizualizări: 159

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: