Caniculă şi stenograme

Pe zi ce trece îmi dau seama că nu are cum să fie cvorum la referendumul de duminică. Nu pentru că aşa îndeamnă PD-L, nu pentru că aşa vrea Traian Băsescu. Nu va fi prezenţă la vot din cauză că oamenii sunt scârbiţi şi nu mai au încredere.

Am citit stenogramele de la şedinţa PNL, publicate ieri în Evenimentul Zilei, şi mi-am dat seama că useliştii mor pe limba lor. Din stenograme rezultă că toată gălăgia de la televiziuni e strategie, că ţinta este două teme de bine şi una de rău pe zi, că MRU trebuie atins, pentru că a ajuns la 35% în sondaje, că ziariştii de la antene trebuie să facă şi să dreagă. Nu că aveam vreo îndoială că toate astea fac parte dintr-o strategie discutată la partid. Dar m-am gândit că poate zic prin şedinţele alea şi vreo două vorbe de leul din ce în ce mai jigărit, de recoltele pârjolite, de IMM-urile care dau faliment, de cozile de la şomaj, de primăriile care nu au bani nici măcar de salarii, de instituţiile publice care au telefoanele tăiate, de profesorii care nu şi-au luat banii de concediu. În general, de soluţii pentru o viaţă mai bună, acele soluţii de care păreau preocupaţi până a ajunge la putere.

Aiurea. Şedinţe întregi, după cum aflăm din stenograme, vorbesc numai de guerilla digitală, adică de postaci, de cum pot să acopere toate televiziunile de dimineaţă până seara şi alte asemenea. Sigur că nu din stenograme ştiam toate astea, că era destul de evident pentru oricine se uită la televizor. Aceste au venit doar ca o confirmare în plus. Ăstora  din parlament nu le pasă decât de buzunare lor şi de dosare, acolo unde e cazul. De altfel, singurii lideri cu adevăraţi preocupaţi de rezultatul referendumului sunt cei cu dosare. O spun chiar ei, în diferite discuţii. Politicienii văd două efecte posibile ale referendumului. Dacă va câştiga Băsescu, vor fi fugăriţi useliştii, dacă vor câştiga Ponta, Antonescu şi Voiculescu, vor fi fugăriţi pedeliştii. E singurul lucru de care le pasă, cine pe cine fugăreşte. În rest, ce-om mânca noi la iarnă, că pe câmp nu creşte nimic, Dumnezeu cu mila. Circul nu mai păcăleşte pe nimeni, vrem pâine.

Vizualizări: 150

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: