„Captură” record. Setcă de doi kilometri, recuperată din Jiu!

O setcă de peste 2 km lungime, montată ilegal, a fost recuperată miercuri noaptea din râul Jiu de către angajaţii Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Gorj. Unealta de pescuit din ață subțire a fost scoasă din zona barajului din Turceni, însă braconierul nu a fost identificat până acum. Cert este că s-a folosit de o barcă pentru a monta această setcă imensă. Șapte ore le-a luat paznicilor să o recupereze din apă.

 Paznicii Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Gorj au acţionat la pont în acest caz. Captura i-a impresionat chiar și pe ei, care spun că de mai bine de un deceniu nu au mai avut parte de o captură atât de mare. "De această dată putem spune că a fost o captură impresionantă. Am dezactivat și am ridicat de pe luciul de la apă de la barajul Turceni peste 2 km de setcă, setci de toate modele. Și monofilament și din fir textil. Ca să fac o glumă, am putea înconjura și municipiul când o să începem să le întindem, să le uscăm", a declarat Niculaie Tonca, șeful AJVPS Gorj. 

Pescuitul la setcă este infracțiune şi este pedepsit cu închisoare sau amendă penală, la care se mai adaugă şi despăgubiri în funcție de capturi. Este destul de clar că peştii capturaţi cu ajutorul acestor unelte de pescuit urma să fie comercializaţi pe piaţa neagră. Într-o noapte braconierii pot să captureze cu aceste unelte sute de kg de peşte. "Oricum, le-am făcut un pic de pagubă", a spus unul dintre cei cinci paznici care au participat la acțiune.

În zonă sunt pești care pot să cântărească chiar și 26 de kg per bucată, în zona Moi fiind găsit în trecut un astfel de exemplar. "Pe Jiu s-a prins la undiţă un somn de 1.92m și a avut 72 de kg. În setcile acestea se încâlceşte de nu mai scapă. Se pot prinde și pești cu o greutate însemnată. Toți peştii care au fost găsiți vii au fost eliberați acolo, în lac. Mulțumim polițiștilor din Turceni care ne-au sprijinit pe tot timpul nopții", a mai spus directorul AJVPS Gorj.     

Paznicii agenției au încercat să găsească bărcile folosite de braconieri, însă nu au reuşit. Spun că vor continua acțiunile de control atât ziua, cât și noaptea. Reprezentanţii AJVPS Gorj spun că, deși aceste unelte de pescuit sunt interzise în România pentru comercializare, setcile monofilament pot fi cumpărate cu uşurință din magazinele de la Turceni, Rovinari, Bîlteni sau complexul Păltiniş din Târgu Jiu. 

Galerie foto


Vizualizări: 20,003

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: