Caragea, audiat în procesul lui Râmescu şi Bucurescu

Fostul şef al Poliţiei Gorj, comisarul şef Viorel Caragea, a fost audiat ieri ca martor în dosarul în care sunt judecaţi pentru fapte de corupţie patru persoane, printre care omul de afaceri Mihai Râmescu şi primarul din Slivileşti, Sorin Bucurescu. Fostul comandant a fost aşteptat în sala de judecată şi la termenele anterioare, el reuşind acum să ajungă de la Sibiu pentru a spune ce ştie despre dosarul respectiv, dosar în care a „picat pe tehnică” fiind interceptat în discuţii purtate cu inculpaţii în momentul începerii anchetei penale.

Caragea a fost ieri pentru a treia oară într-o sală de judecată, celelalte două dăţi fiind procesul faimos de acum două decenii cu Miron Cozma şi cel de anul trecut cu Ministerul de Interne, în care a contestat, cu succes, o sancţiune de 10% aplicată la salariu. Fostul şef al IPJ Gorj a venit primul în sala de judecată, ajungând la instanţă chiar înaintea inculpaţilor, Sorin Bucurescu ajungând, de exemplu, ultimul. Audierea ultimului martor din dosar a durat puţin peste un sfert de oră, timp în care fostul comandant a trebuit să povestească despre întâlnirile şi discuţiile pe care le-a avut cu Bucurescu şi Râmescu.

Întâlnirile

Viorel Caragea a povestit că, la începutul lui ianuarie 2014, a participat la o şedinţă la Prefectura Gorj cu mai mulţi primari din judeţ, după care cei mai mulţi dintre aceştia au mers „peste stradă”, la un local, pentru a servi meniul zilei. Printre primarii care au venit la masă a fost şi Sorin Bucurescu, edilul plecând la un moment dat din local, alţi primari glumind pe seama retragerii sale, la acea vreme acesta fiind în divorţ de fosta soţie. Şeful IPJ Gorj a menţionat că după ce a terminat de mâncat a mers la birou şi spre sfârşitul programului a primit un telefon de la Bucurescu, în care acesta îi cerea să se întâlnească cu el, discuţia dintre cei doi fiind interceptată de anchetatori, transcrierea fiind depusă la dosar.

Caragea spune că ulterior l-a întâlnit pe Bucurescu și acesta l-a întrebat despre o posibilă plângere depusă împotriva sa, şeful IPJ Gorj precizându-i, ca şi la telefon, că nu ştie nimic şi că să îşi vadă de problemele lui, eventual să se intereseze la Parchet dacă are vreo problemă întrucât o asemenea cauză era de competenţa procurorilor. O discuţie similară a fost purtată și cu Mihai Râmescu, acesta aşteptându-l pe fostul şef al IPJ Gorj pe un hol al Prefecturii, unde ştia că este prezent la o întâlnire. Caragea spune că, de asemenea, l-a trimis pe Râmescu să se intereseze la Parchet dacă are vreo problemă, neputând să îi fie de vreun ajutor. Ulterior, omul de afaceri a intrat în greva foamei şi a protestat faţă de Caragea, cerând demiterea acestuia din fruntea Poliţiei Judeţene.

Sentinţa

Fostul şef al IPJ Gorj a plecat după audieri foarte repede, la ieşirea din sala de judecată el ferindu-se de camerele de luat vederi ale jurnaliştilor care îl aşteptau, odată cu audierea sa procesul intrând în faza finală, o sentinţă fiind foarte posibilă până la venirea vacanţei de vară a judecătorilor. La termenul de ieri a mai fost audiată suplimentar Alexandra Loghin, fosta specialistă în urbanism de la Primăria Slivileşti, pensionată între timp şi inculpată şi ea în dosar. Reţinută 24 de ore în timpul anchetei, la fel ca restul inculpaţilor, şi cu teama de o eventuală condamnare, aceasta a dorit să clarifice lucruri pe care le-a considerat esenţiale şi importante în clarificarea acuzaţiilor ce îi sunt aduse.

Femeia a ţinut să furnizeze instanţei informaţii despre Planul Urbanistic General pe care comuna l-a avut de la începutul anilor 2000 şi care a fost revizuit în 2011, ea susţinând că în satul Ştiucani s-a putut construi până de curând, lucru care ar fi în avantajul lui Mihai Râmescu şi al soţiei acestuia, Maria, trimisă şi ea în judecată pentru încasarea unor despăgubiri de circa 680.000 de lei de la fosta Societate Naţională e Lignitului Oltenia, după ce unitatea minieră a exploatat cărbune pe proprietatea familiei afaceristului. Anchetatorii susţin că, din contră, fiind zonă minieră, acolo nu se mai putea construi nimic, soţii Râmescu ridicând o construcţie înainte de a încheia contractul cu SNLO tocmai pentru a primi despăgubiri mai mari, ei intrând în categoria „strămutaţilor de lux”, strămutaţi care au tot făcut obiectul unor anchete ale Poliţiei şi Parchetului, după cum a menţionat şi martorul zilei, Viorel Caragea.

DISCTUŢIA INTERCEPTATĂ

Procurorii au interceptat pe 20 ianuarie 2014 următoare discuţie între Bucurescu şi Caragea.

Caragea: Ce-i mă?

Bucurescu: Plecaşi de acolo?

Caragea: Nu! La servici!

Bucurescu: Pfuai…de mine!!! Trebuia…Trebuie să… Mă trimisă acesta înapoi să ne vedem un minut!

Caragea: Păi unde te trimisă?

Bucurescu: Păi mă trimisă... eu nu-i spusăi… nu vrusăi să-i spun că ne văzurăm! Băăă…du-te, te rog frumos, du-te şi întâlneşte-te, că…el mă termină…eu am fost om, nu ştiu ce…du-te şi întâlneşte-te

Caragea: Hai mă! Du-te să-şi vadă de treabă…lăsaţi-mă dracu în pace cu prostiile lui!

Bucurescu: …râde ironic…

Caragea: Te rog eu frumos, vedeţi-vă de treabă!

Bucurescu: Bine, bine!...Ăsta-i…

Caragea: Vedeţi-vă de treaba voastră!

Bucurescu: Bine, bine!

Caragea: Pa! Pa!

Vizualizări: 188

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: