Carantină anulată în instanța de judecată. „A fost exces de zel!”

Tot mai mulți gorjeni au reușit să anuleze carantina în instanța de judecată. Bazându-se pe reguli care nu au fost respectate de inspectorii de sănătate, anchete superficiale sau, pur și simplu, pe „chichițe” legislative, mai multe persoane au ieșit din carantină după ce judecătorii le-au dat câștig de cauză. Printre aceștia, s-au regăsit deputatul Alin Văcaru, primarul din Aninoasa, Ilie Petroi, și liberalul Nicu State.

Valul deciziilor de carantinare a fost îngroșat odată ce a început școala. Când a apărut primul caz de profesor infectat, alți peste 30 au fost băgați în carantină deși susțineau că au purtat măști de protecție și au stat la distanță de colegul lor testat ulterior pozitiv pentru noul virus. La fel a fost și după ce au fost depistați cu SARS-Cov2 și elevi. Clase întregi de elevi au fost carantinate la domiciliu, cu tot cu părinții lor.

Nicu State este unul dintre părinții care au fost băgați în carantină după ce s-a descoperit că un coleg de clasă cu fiul său a fost depistat cu noul coronavirus. A fost sunat și anunțat că atât el cât și copilul și soția trebuie să stea în carantină pentru 14 zile.

„Am fost sunat de către cei de la DSP, ne-au spus că trebuie să ne carantinăm, că s-a găsit un copil pozitiv. Ne-am rugat să fie bine, să fim sănătoși, știm că e un virus care se transmite foarte ușor. Apoi am început să pun întrebări. Am aflat că există un ordin comun al Ministerului Sănătății și al Ministerului Învățământului. M-am documentat și am văzut că nu spune nimic acolo despre contactul la contact. Fiul meu cel mare a fost contact direct cu contactul cu Covid. Dar a fost contact direct după vechile reguli. După noile reguli de acum, nu mai este contact direct că doar s-au văzut, s-au salutat pumn în pumn”, a mărturisit Nicu State.

Imediat după decizie, Nicu State spune că a încercat să se documenteze. A citit ordinul dat de Ministerul Sănătății și Ministerul Educației și așa a descoperit că el nici nu ar fi trebuit să intre în carantină. În plus, două zile după ce i s-a comunicat telefonic că trebuie să stea izolat pentru două săptămâni, el nu a primit o decizie scrisă ori prin email prin care se stabilește carantina la domiciliu.

Așa decis să consulte un avocat și să conteste decizia de carantinare în instanța de judecată. Și a avut câștig de cauză. „M-am documentat și am găsit oportunitatea să dau în judecată. S-a judecat foarte repede. Cred că au făcut puțin exces de zel cei de la DSP. Eu îi cred că sunt aglomerați în această perioadă și au sute de telefoane, dar dacă ar fi respectat niște cerințe minime și întrebări către cei pe care doresc să-i carantineze și-ar da seama că unii poate nu au intrat în contact, lucrează, sunt plecați de acasă. Mie mi s-a comunicat doar că sunt carantinat și că trebuie să dau datele personale. Nu m-a întrebat dacă vreau să fiu carantinat, dacă am avut contact cu un caz pozitiv. Eu nu am intrat, știau și ei. cu toate că pe acea decizie de carantinare, mie mi-au scris că sunt contact cu colegul fiului meu, ceea ce nu este adevărat. Toate deciziile așa au fost făcute. Dacă cineva ar vrea să conteste, cu siguranță ar câștiga. Nu au fost contacți. Au fost copiii lor contacți cu contactul pozitiv”, a mai spus acesta.

Procesul a fost online, iar judecătorul a constatat că nu ar fi trebuit să stea în carantină, iar decizia a fost anulată. Nicu State a mai declarat că nu a cerut daune, dar astfel de procese pot crea precedente, iar alți oameni să ceară și despăgubiri dacă stau nejustificat în carantina impusă de DSP.  „Cei carantinați au posibilitatea să se vadă online cu judecătorul. De acasă, ca să nu plecăm acolo. E o procedură foarte simplificată. O recomandare către cei de la DSP ar fi să citească noul ordin comun, să vadă acolo ce înseamnă contact direct. Eu nu am cerut daune, că nu acesta a fost scopul, dar este posibil ca cineva să speculeze acest lucru și o să le facă mari probleme. După ce că sunt o grămadă de bani cheltuiți acum în pandemie, s-ar putea să-i afecteze și financiar dacă nu respectă niște cerințe minime”, a mai spus Nicu State.

Tot în instanță a reușit și deputatul Alin Văcaru să scape de carantină. A dus un test că este negativ la Covid deși fiul său a fost infectat cu noul virus. Și primarul Ilie Petroi, din Aninoasa, a contestat decizia de carantinare. A dus martori în instanță care au susținut că a stat departe de angajatul infectat cu SARS-Cov2 și a dezinfectat biroul după discuția cu acesta.

Vizualizări: 1,303

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: