Cârciumaru (PSD): Sacralitatea familiei tradiţionale trebuie apărată de către noi

Referendumul de modificare a Constituţiei nu a fost validat din cauza prezenţei reduse la vot. Clasa politică nu şi-a asumat eşecul, preferând ca de obicei să dea vina pe electorat, care nu ar fi bine informat sau s-ar fi lăsat pradă manipulării. Cu unele excepţii, politicienii de toate culorile politice au mers la vot. În Gorj, cea mai bună prezenţă la vot a fost la Bălăneşti, la polul opus fiind oraşul Rovinari.

Prezenţa la vot la referendumul pentru redefinirea familiei în Constituţie a fost de 21,10%, iar din totalul de voturi exprimate, 91,56% au fost „Da”, 6,47% au fost „Nu”, iar restul au fost nule, a anunţat luni preşedintele Biroului Electoral Central, Marius Ionel Ionescu. În Gorj, prezenţa la vot a fost sub media pe ţară, fiind de 19,91%. Din total, 7.795 de gorjeni au votat pe liste suplimentare, iar alţi 668 cu urna mobilă.

Bîrcă: Poate o să se căsătorească Ion cu Vasile

Cea mai bună prezenţă la vot s-a înregistrat în comuna gorjeană Bălăneşti, unde au participat la urne 61,11% dintre votanţi. La polul opus, cea mai slabă prezenţă la vot este în oraşul Rovinari, unde nici măcar 10% dintre alegători nu s-au dus la urne. În comuna Stejari, abia 11,01% dintre localnici şi-au exprimat opţiunea de vot. Un scor bun a fost şi la Runcu. „A fost un scor foarte bun, având în vedere că Runcu este o comună mare, 4.500 de oameni cu drept de vot pe liste. Au ieşit în jur de 2.100 de oameni la vot, se pare că oamenii au fost receptivi. Se pare că la nivel naţional unii nu şi-au făcut treaba”, a spus primarul Adi Câmpeanu, care a precizat că preoţii au fost cei care le-au explicat oamenilor despre ce este votul.

În mediul urban, situaţia e următoarea: Rovinari - 9,67%, Motru – 14,80%, Bumbeşti Jiu – 14,99%, Târgu Jiu – 15,61%, Ţicleni – 16%, Tismana – 16,39%, Novaci – 18,15%,  Turceni – 19,08% şi Târgu Cărbuneşti - 20,07%.

Prezenţă de peste 30% la urne s-a înregistrat în localităţile: Runcu – 47,14%, Samarineşti – 41,59%, Arcani – 39,91%,  Hurezani – 38,48%, Leleşti – 38,18%, Turburea – 36,34%, Glogova – 35,82%, Polovragi – 33,89%, Teleşti – 32,83%, Dăneşti – 31,20% şi Negomir – 30,61%.

Primarul din Turburea, Ion Bîrcă, crede că este şi un eşec al clasei politice. „E un lucru rău, dar PSD nu a fost implicat direct, cum se aude. Fiecare primar trebuia să organizeze şi atât. Acum, poate să o avem la primării situaţii să se căsătorească Ion cu Vasile, asta este. E şi un eşec al clasei politice, dar, vă repet, PSD nu s-a implicat 100% în acest referendum”, a spus Bîrcă.

Primarul din Rovinari, Robert Filip, a spus că el nu s-a implicat în acest referendum, fiind preocupat de cu totul alte probleme, cum ar fi crearea de locuri de muncă şi atragerea de fonduri europene.

Cârciumaru: S-au lăsat manipulaţi

Preşedintele PSD Gorj, Florin Cârciumaru, a dat vina pe electorat. „România nu a trecut testul prin care putea să arate că îi pasă de valorile morale, de familie şi de tradiţia creştină. Prezenţa celor aproape 4 milioane de români nu a fost suficientă pentru a susţine Referendumul iniţiat de societatea civilă, însă aceşti români pot fi mândri că şi-au făcut datoria civică şi morală faţă de naţiune, iar eu le mulţumesc pentru acest lucru. Sunt convins că alte milioane de români, care au decis să rămână acasă, au aceleaşi sentimente ca şi cei care au participat la consultare, însă manipularea şi campaniile anti-Referendum au fost, din păcate, definitorii pentru ei. Ce ne rămâne de aici înainte? Chiar şi fără modificarea Constituţiei, sacralitatea familiei tradiţionale trebuie apărată de către noi, alături de ceilalţi români, care îşi vor da seama că s-au lăsat manipulaţi, punând în pericol noţiunea de familie”, a fost mesajul lui Cârciumaru.

În schimb, preşedintele PNL Gorj, Dan Vîlceanu, a spus că subiectul referendumului nu a coincis cu agenda românilor şi a acuzat PSD că a încercat să confişte acest subiect.

Vizualizări: 405

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: