Cârciumaru şi Călinoiu boicotează alegerile locale

Primarul municipiului Târgu Jiu, Florin  Cârciumaru, ameninţă că nu mai candidează la alegerile din iunie dacă guvernul va decide să modifice legea electorală, astfel încât primarii să fie aleşi în două tururi de scrutin.  PSD a decis în ultimul comitet executiv să boicoteze alegerile locale în cazul în care această modificare va fi acceptată de guvern. Premierul Dacian Cioloş a pasat însă problema la parlament, spunând că nu vrea să transforme guvernul într-un instrument politic. PNL şi MP vor alegeri în două tururi, iar PSD, ALDE, UNPR şi UDMR într-un singur tur.

Liderii PSD din Gorj susțin decizia conducerii partidului de a boicota alegerile din iunie dacă guvernul acceptă să modifice legea în așa fel încât primarii să fie aleși din două tururi. Ion Călinoiu, președintele executiv PSD Gorj, spune că partidul încearcă să-i atragă atenția premierului Cioloș că o lege trebuie respectată și că nu trebuie să se răzgândească peste noapte.  ”La Sinaia, la Comitetul Executiv s-a luat această decizie, în sensul de a atrage atenția primului ministru că o lege trebuie respectată, că atunci când s-a aprobat programul de guvernare și învestirea guvernului putea să se facă acest lucru. Nu mai văd care este rostul schimbării opiniei peste noapte întru-cât analizele au fost pertinente”, a spus Ion Călinoiu, președintele executiv PSD Gorj.

Primarul Florin Cârciumaru a participat la Sinaia la Comitetul Executiv al PSD și spune că acolo s-a luat decizia boicotării alegerilor din iunie. Florin Cârciumaru a declarat că va respecta decizia partidului, oricare va fi aceasta. ”Hotărârea este luată în Comitetul Executiv de la Sinaia, rămâne să vedem ce se întâmplă în cadrul negocierilor care se vor purta de către premier cu toate partidele. În teritoriu, respectăm în momentul de faţă şi vom respecta hotărârile pe care le va lua organizaţia PSD la nivel central”, a spus Florin Cârciumaru, primarul municipiului Târgu Jiu. Cei doi lideri PSD speră ca primul ministru Dacian Cioloș să nu ia în seamă demersurile PNL de a schimba legea electorală înainte de alegerile locale.

Cioloş: Nu transform guvernul în instrument politic

Premierul Dacian Cioloș a discutat luni cu şefii partidelor, iar concluzia a fost că decizia organizării alegerilor în două tururi de scrutin trebuie luată în Parlament și că Guvernul e gata să sprijine un astfel de demers.

Cioloş l-a informat pe președintele Klaus Iohannis în legătură cu discuțiile pe care le-a avut cu reprezentanții partidelor privind legea alegerilor locale, subliniind că șeful statului nu i-a impus niciodată un anumit punct de vedere.

"L-am informat pe domnul președinte și legat de discuția cu partidele, însă doar l-am informat despre ce am discutat și care sunt concluziile mele. Dânsul nu mi-a impus până acum niciodată un punct de vedere. Deciziile pe care le-am luat le-am luat singur și mi le-am asumat și mi le asum", a precizat Cioloș, într-o conferință de presă la Palatul Victoria.

Președintele Klaus Iohannis declara, pe 24 ianuarie, la Iași, că ideea alegerilor pentru funcția de primar în două tururi de scrutin este foarte bună, el adăugând însă că schimbarea legii actuale depinde de partidele parlamentare și de Guvern și că le dorește acestora să găsească "cea mai înțeleaptă soluție".

Vizualizări: 571

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: