Bugetul Gorjului pe anul 2016, tras la indigo cu cel de anul trecut

Surpriză la aprobarea bugetului pe anul 2016! Ion Călinoiu a venit vineri în faţa consilierilor judeţeni cu un proiect de hotărâre identic cu cel de anul trecut. Liberalul Dan Vâlceanu a sesizat că pe lista de investiţii figurau aceleaşi obiective ca în anul 2015, inclusiv sumele alocate pentru realizarea lor fiind aceleaşi. Călinoiu a încercat să explice că este vorba despre investiţii care nu s-au putut executa din lipsa banilor, însă s-a încurcat în declaraţii când i s-a reamintit că următorul proiect de ordinea de zi vizează repartizarea excedentului bugetar din anul 2015.

Liberalul Dan Vâlceanu şi-a întrebat colegii din Consiliul Judeţean dacă au citit proiectul de hotărâre privind bugetul. Întrebarea a rămas fără răspuns, iar Vâlceanu a început să enumere obiectivele trecute pe lista de investiţii. La final le-a spus că citise din proiectul de buget aprobat anul trecut. „Am o întrebare pentru dumneavoastră şi restul colegilor: Aţi citit bugetul? Domnii vicepreşedinţi au citit bugetul? Există în acest proiect de buget următoarele lucruri pe care aş vrea să le discutăm. De exemplu, repararea pentru protejarea imobilului Casa Gănescu; reparaţii curente la învelitoarea de tablă a Palatului Administrativ este vechi de 45 de ani, pe anumite porţiuni cu infiltraţii de apă în clădire; reparaţii drum de acces şi parcare Spital Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu; reparaţii curente drum de acces, clădiri la Spitalul de la Runcu, reparaţii la acoperişul Centrului Militar, mansardarea la Biblioteca Judeţeană „Christian Tell”, reabilitarea Casa Iosif Keber, Casa Moangă Pleşoianu şi alte asemenea lucrurări. Le cunoaşteţi, le-aţi citit, dar ceea ce nu ştiţi dumneavoastră acum este că eu v-am citit din bugetul local pe anul 2015. Practic, în anul 2016, aţi venit în faţa noastră cu un buget aproape identic cu cel din anul 2015”, a precizat Vâlceanu.

Liberalul a atras atenţia că reluarea investiţiilor de anul trecut arată  că obiectivele Consiliului Judeţean nu a fost atinse. Vâlceanu l-a acuzat pe Ion Călinoiu că nu face administraţie, ci doar propagandă electorală cu un astfel de proiect. „Aţi avut în fiecare lună rectificări bugetare, venim în fiecare în fiecare an cu aceleaşi şi aceleaşi obiective, aproape şi sumele sunt identice. La Casa Gănescu şi Palatul Administrativ sunt sume identice. Măcar la unele, cum ar fi Spitalul Judeţean, v-aţi chinuit să le daţi alte titluri, aţi separat saloanele de urgenţă de spitalizarea de zi, anul trecut erau împreună. Stimaţi colegi, vorbim despre bugetul unui judeţ, ceea ce văd eu este că nu v-aţi atins obiectivele deloc, iar următorul punct pe ordinea de zi este execuţia bugetară. Ce execuţie bugetară avem noi? În fiecare an avem aceleaşi investiţii trecute în buget. Eu v-aş ruga să faceţi şi administraţie nu numai politică, mie mi se pare că bugetul judeţului Gorj este pentru dumneavoastră este un instrument de propagandă politică”, s-a revoltat Vâlceanu.

Explicaţie: Dimensionăm proiectele în funcţie de buget  

Ion Călinoiu a încercat să explice că investiţiile propuse în 2015 nu s-au putut realiza din lipsa banilor. „Evident că nu voi face politică, vreau să explic. Anual, se aprobă legea bugetului de stat şi bugetele locale. În limita sumelor pe care le avem ne dimensionăm proiectele, mai ales la partea de dezvoltare proiectele. Sunt proiecte a căror valoare o putem eşalona pe un an de zile şi proiecte a căror valoare o eşalonăm pe mai mulţi ani de zile”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean.

Dan Vâlceanu i-a reamintit că următorul proiect de pe ordinea de zi vizează repartizarea excedentului bugetar din anul 2015 „Tot astăzi, pe ordinea de zi, aveţi încă un proiect în care ne spuneţi că aţi terminat anul cu excedent bugetar, pe care trebuie să-l repartizăm în această şedinţă. Atunci cum spuneţi că nu v-au venit banii şi nu aveţi bani să terminaţi proiectele. Nici măcar nu le-aţi început, nici măcar nu aţi făcut licitaţii, veniţi în fiecare an cu acelaşi lucru şi probabil la anul veţi veni cu acelaşi proiect”, spune Vâlceanu.

După ce s-a  încurcat în declaraţii, Călinoiu a lăudat efortul depus de colegii săi la întocmirea proiectului de buget. „Proiectele de care dumneavoastră aminteaţi, sunt proiecte pe care cu bună ştiinţă le adoptăm în acest an pentru a elabora documentaţia tehnică să le putem susţine financiar şi să demarăm procedura de achiziţie. Toate acestea înseamnă o muncă laborioasă la nivelul Consiliului Judeţean, o responsabilitate în adoptarea proiectelor şi în a stabili priorităţile, ne întindem cât este pătura. Întotdeauna sunt de acord cu soluţii optime şi eficiente şi agreez mai puţin declaraţiile acestea fără nici un fel soluţii. Dumneavoastră nu aţi dat nici un fel de soluţii”, a declarat Ion Călinoiu.

Vizualizări: 403

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: