Cârciumaru şi Ruşeţ, perdanţii alegerilor locale în Gorj

Alegerile locale au avut la nivelul judeţului Gorj doi mari perdanţi, dar şi trei câştigători. La perdanţi figurează Partidul Social Democrat şi Partidul Democrat Liberal, formaţiuni care au ieşit din alegeri cu mai puţini primari decât au intrat. PSD a intrat în alegeri cu 38 de primari în funcţie şi alţi câţiva candidaţi cu şanse, dar a obţinut doar 35 de primari. Celălalt perdant, PD-L, a obţinut în Gorj opt primării, faţă de 14 în 2008, deşi preşedintele filialei Ion Ruşeţ miza pe 20 de primari. La categoria câştigători se numără PNL, cu un scor istoric pentru partid – 19 primari, dar şi PP-DD şi UNPR, partide aflate în faţa primului test electoral.

Maria BÎRCU

„Toţi primarii USL ar trebui să câştige cu 80% alegerile locale”, acesta a fost mesajul preşedintelui PSD Gorj, Florin Cârciumaru, cu ocazia lansării campaniei electorale. USL a câştigat alegerile în Gorj, dar la un scor mult mai mic decât aşteptările lor şi, important, cu un aport mai mare din partea PNL.

Florin Cârciumaru a pierdut 12 procente!

Candidatul USL la Primăria Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, a obţinut, la numărătoarea paralelă, puţin peste 71% din voturile exprimate, cu 12 puncte procentuale mai puţin decât în 2008. Asta în condiţiile în care, de această dată, a fost susţinut de trei partide, nu numai de PSD. De altfel, USL a intrat în campania electorală cu 19 din cei 21 de consilieri municipali, dar după validarea alegerilor vor mai rămâne cu 16. Trei mandate au fost obţinute de PP-DD şi două de PD-L, cel puţin potrivit numărătorii paralele a partidelor.

Cârciumaru, sub scorul PSD--

Pe numărătoarea paralelă, Cârciumaru a câştigat alegerile cu 71,72%, fiind urmat de Gheorghe Pecingină - PP-DD 12,26%,  Eduard Berca - PDL 8,41%, Constantin Lemnaru PRM 2,65% şi Gheorghe Ciobanu UNPR 0,87%. Pe vot politic, USL a obţinut în Consiliul Local 65,79%, PP-DD 13,12%, PD-L 10,33%, PRM 3,43%, UNPR 1,46%, PAS 1,39%.

La o analiză mai atentă, rezultă că Florin Cârciumaru a avut doar şase puncte procentuale peste USL. Să nu uităm însă că USL este format din trei partide, iar dacă vom compara scorul lui Cârciumaru cu cel al PSD, vom constata că acesta este sub scorul partidului. Asta în condiţiile în care Cârciumaru a fost la alegerile trecute locomotiva PSD, fiind mult peste partid.

PSD nu a produs niciun primar nou

Interesant este că PSD a intrat în cursa electorală cu 38 de primari în funcţie, din care a pierdut trei. Mai exact pe Constantin Mihuţescu la Baia de Fier, Viorel Croitoru la Bolboşi şi Viorel Nicolescu la Padeş, localităţi unde au câştigat un independent susţinut de PDL şi doi democrat-liberali.

PSD a mai avut candidaţi consideraţi cu şanse şi în alte localităţi, dar degeaba. Vorbim aici de Constantin Mazilu la Ţicleni, Daniel Drumen la Arcani, Ion Drăgoescu la Fărcăşeşti sau Toma Stamatoiu la Turburea. Toţi au pierdut, astfel că PSD nu a reuşit în aceste alegeri locale decât să reconfirme primarii din epoca Mischie.

PD-L, înjumătăţit la capitolul primari

Democrat-liberalii sperau la 20 de primari în alegeri, fiind decis să depăşească scorul de 14 primari obţinut în 2008 sub conducerea lui Ionel Manţog şi Cosmin Popescu şi pe care îl considerau „un rezultat prost”. Ei bine, PD-L a reuşit să obţină doar opt primari şi să fie pe locul al treilea la votul politic în Târgu Jiu şi Motru, după USL şi PP-DD. Un scor considerat slab chiar şi de Ion Ruşeţ, care a spus că şi-l asumă şi că se gândeşte la demisie.

Este drept că PD-L a pierdut câteva primării la zeci de voturi, dar a şi câştigat altele la o diferenţă similară. La Consiliul Judeţean nu se centralizaseră toate voturile până aseară, dar Ruşeţ şi PD-L vor termina cel mai probabil pe locul al doilea.

PNL, săpat de Călinoiu, este marele câştigător

Liberalii au poate cele mai multe motive de bucurie. Cu 19 primari, Dian Popescu nu poate fi decât un preşedinte mulţumit de rezultat. Dar, nemulţumit de faptul că partenerii din USL, adică social-democraţii, au luptat în mai multe localităţi împotriva candidaţilor propuşi de PNL.

Chiar dacă Dian Popescu nu a dat nume, acestea se ştiu deja. Deşi se aflau în alianţă, pesediştii au luptat împotriva PNL la Glogova, Peştişani, Novaci, Tismana, Scoarţa.

Succes la primul test electoral

PP-DD şi UNPR au obţinut rezultate notabile. Partidul Poporului-Dan Diaconescu a obţinut două funcţii de primar în oraşele Tismana şi Ţicleni, cu Marian Slivilescu si Radu Constantin, dar are şanse că obţină 4 sau 5 consilieri judeţeni. UNPR, chiar dacă nu a făcut pragul pentru a intra în CJ, a reuşit să câştige două primării, respectiv Arcani şi Bălăneşti.

Reprezentanţii PP-DD Mihai Prunariu şi Gheorghe Pecingină au declarat că scorul bun îi obligă să adopte un statut de lider al opoziţiei.

MANDATE

La alegerile din 10 iunie PSD a obţinut 35 primari, PNL 19, doi PP-DD, doi UNPR, un primar PC şi trei independenţi.

9 VOTURI

Cel mai usturător eşec al fost al lui Sorin Ştefănescu, primarul PD-L din Bărbăteşti, care a pierdut alegerile la numai 9 voturi. Ştefănescu a contestat de trei ori, dar renumărarea voturilor nu a schimbat nimic. Noul primar este Adrian Mangu de la PNL.

RECORD

Cel mai bun scor din judeţ l-a obţinut social democratul Ion Ciocea la Bustuchin, care a fost ales cu peste 91,47%.

EŞEC

Primarul condamnat penal din Baia de Fier, pentru care Victor Ponta şi-a stricat imaginea mergând cu el la vot, nu a fost ales. Mihuţescu a pierdut în faţa independentului Dumitru Turbăceanu, care a fost susţinut de mai multe partide.

Vizualizări: 167

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: